Kezdőlap » Karácsony » Hogyan készül a mézeskalács házikó?

Hogyan készül a mézeskalács házikó?

Karácsonyi édesség, de senki se meri megenni, ez a karácsonyi mézeskalács házikó. Sok időt, energiát, türelmet igényel, de az eredmény magáért beszél.
A recept: 65 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 12 dkg méz, 5 dkg vaj, 3 tojás, 2 teáskanál szóbadikarbóna, 2 teáskanál mézeskalács fűszer. na ezt összegyúrjátok, kicsit ragadós lesz a tészta nehéz vele dolgozni szal a nyújtófára mindig szórni kell alá lisztet. A tojáshab meg 20 deka porcukor, 1 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé és itt egy teáskanál szódabikarbóna raktak bele, de ez nem muszáj.
Ezzel a tésztával könnyű dolgozni. Ezután az jön, hogy ki mekkora házat akar, nagyot nem érdemes, hiszen elég nehéz összerakni. Általában olyan 30-50 centiset szoktak készíteni.
Sablont kell készíteni, majd a tésztára rárakni, és kivágni a tésztát. Azt számítsuk bele, hogy a tészta kicsit nő, tehát kisebb sablon kell. A tésztát vékonyra kell nyújtani, ha túl vastag, akkor nem áll meg, ha túl vékony nem tartja az alapot, így az arany középutat válasszuk.
Miután mindent kisütöttünk cukorhabbal össze kell ragasztani a részeket, ehhez rengeteg türelem kell. Először is megragasszuk az alapot. Majd ablakot, ajtót, tetőt rajzolunk rá általa. Ha van kedvünk, akkor különböző díszítőelemeket nyomhatunk a cukormázba, amíg nem szilárdul meg, például gumicukor, cukorgyöngy. Ha rémisztgetni akarunk, akkor egy marcipán banyát rakhatunk elé, hátha odatéved Jancsi és Juliska, hogy lenyalogassa a cukros ablakokat a mézeskalács házikóról, csak nehogy pórul járjanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük