Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a füstölt sonka?

Hogyan készül a füstölt sonka?

A sonka, a disznó combja, kapható nyersen, de pácolva vagy füstölve is megvásárolhatjuk. Lehet kapni csontozottan, vagy csontosan, ha a csont benne marad, ízletesebb lesz.
A vágóhídról több ezer sonka érkezik a feldolgozó üzembe, ahol az automata rendszer leméri őket, és a súlyuk szerint osztályozva, gyűjtőkbe tereli. A hasonló méretű sonkákat azért gyűjtik össze, hogy a termékben ne legyen különbség a pácolás, és a füstölés minősége között.
A sonkák egy forgódobba kerülnek, ahol 5 percet töltenek el – a bőr így elkezd leválni a húsról. Az előző lépésnek köszönhetően, már sokkal könnyebb levágni a bőrt, a sonka hátsó részéről egy elektromos vágógéppel távolítják el a bőrt, csak egy kicsi marad, az is a lábszáron. A levágott részről a zsírt is el kell távolítani, amit egy kör alakú elektromos késsel tesznek. Előkészítik a pácot, ami vízből, sóból, cukorból, és más titkos anyagokból áll, ezzel a recepttel biztosítják a jellegzetes sonka ízt, ettől lesz rózsaszínű. Pácoldat nélkül csak egy száraz, ízetlen húsdarab lenne a végeredmény. Az oldat egy befecskendező gépbe kerül, aminek 138 tűje van, a gép az oldatot az alatta elhaladó sonkákba injektálja- a folyadék így megfelelően el tud oszlani, ráadásul a tűk felpuhítják a húst. A sonkák a töltőgépbe kerülnek, ahol aztán szinte berepülnek a hőálló pamuthálóba. A hálókat alumínium-kapoccsal zárják le. Ha tálcákon főznék meg a sonkát, akkor lelapítanák az egyik oldalát, ezért a hálókat felakasztják, így a sonka formája nem fog változni. Az állványokat egy hatalmas füstölőfülkébe viszik, amibe hikori-fa forgácsot töltenek, és beindítják a gépet. A sonkák 12 órán át, 65-82°C közötti hőmérsékleten főnek: ennyi idő kell ahhoz, hogy a hús megpuhuljon, és a füst beleivódjon. A főzés után 10 percig hideg vízzel locsolják a sonkát, és lemossák a felsőkről az alsókra csöpögő pácot. A hús átkerül a fagyasztó részlegre, ahol a következő 36 órában mínusz 2°C-ra hűl le.
A hálókat leveszik, és kezdődhet a csomagolás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük