Kezdőlap » Divat és szépség » Hogyan készül egy tetoválás?

Hogyan készül egy tetoválás?

A tetoválás történelme egészen a bronzkorra nyúlik vissza. Még egy európai gleccserben fellelt 5000 éves holtesten is számos tetoválást találtak. Egyes régészek csontból készült tűket és ásványi pigmenteket tartalmazó agyagkorongokat is kiástak. Ezeket, az eszközöket szerintük a kőkorszakban tetoválásra használták. Aki besétál egy tetováló szalonba, nem fogja elhinni, hogy mekkora a választék a szebbnél szebb grafikákból.
Ha kiválasztottuk a megfelelőt, a tetováló művész lemásolja a kép vonalait, majd a lemásolt rajzot indigóra helyezi, és újból átrajzolja a körvonalakat. A papír másik oldalán az indigó meghagyja a vázlat nyomát, a művész ezt a lenyomatot használja majd a tetoválás elkészítésekor. Előbb letisztítja a bőrt, majd erősen rányomja a vázlatot.

Mivel a bőr nedves, az indigós vázlat rajta marad. Következhet a tű előkészítése: a legtöbb tetováláshoz 2 tű szükséges, egy a körvonalak megrajzolásához, egy pedig a színezéshez, és árnyékoláshoz. A művész, szorítóba helyezi a hajszálvékony tűket, és egy acélrúdhoz forrasztja őket, a végére egy kis karika kerül – ezt akasztja majd be a tetoválógépbe. Hogy hány darab apró tűt használ, az a megrendelt grafikától, a körvonalak vastagságától, és a színes területek nagyságától függ.

A kész tűket 20 percig sterilizálják 170 fokon. A sterilizálás alatt összeszereli a tetoválógépet, a vázat egy kis alkohollal tisztítja le, majd behelyezi a motort, ami hasonlóan működik mint egy varrógép. Amikor áramot kap, és beindul, a tű másodpercenként 50-szer jár fel és alá, a művész egy lábpedállal indítja el, és kapcsolja ki, pontosan úgy, ahogy egy varrógépet szoktak működtetni. Kezdődhet a tetoválás: az áramátalakítót 10 voltra állítja, és a tűt belemártja a festékbe, és a gép felszívja a festéket. A bőrt bekeni vazelinnel, hogy a tű könnyebben csússzon a bőrön.

A művész elkezdi megrajzolni a körvonalakat: a tű percenként 3000-szer mélyed a bőrbe. Az apró festékszemek az irharétegbe, azaz a bőr második rétegébe jutnak. Miután elkészítette a vázlatot, ismét bekeni a bőrt vazelinnel, ezzel eltömi a bőr pólusait, és megakadályozza a vérzést. Ekkor kicseréli a tűt, és apró satírozó mozdulatokkal elkezdi a színezést, illetve az árnyékolást. Egyszerre csak egy szint visz fel, és közben folyamatosan törölgeti, hogy egy kicsi hely se maradjon ki – és kész is.
A tetoválás helye beheged, majd lehámlik, utána már szabadon lehet mutogatni a műalkotást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Q10-koenzim: valóban hatékony az anti-aging csodaszer?

Az anti-aging kozmetikumok piacán a Q10-koenzimnek igazi csodatévő hatást tulajdonítanak – mennyire megalapozottak az ezzel …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük