Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül egy sokrétű kéziszerszám?

Hogyan készül egy sokrétű kéziszerszám?

Nem szükséges szakembernek lenni ahhoz, hogy az embernek legyen néhány kéziszerszáma. Még a legügyetlenebbeknek is van otthon kalapácsa, csavarhúzója, esetleg fogója, amit ha nem is speciális ládában tart, de egy rendetlen fiók mélyén biztosan megtalálja.
Minden csavarhúzónak és vésőnek van nyele – van, amit észterből, azaz műgyantából készítenek. A két méter hosszú észter-rudak megmunkálásra készen érkeznek az üzembe. A munkások egy speciális gépbe pakolják a rudakat, ami az esztergapadhoz továbbítja őket. Miközben az eszterga forog, egy automata kés a rúdból nyeleket darabol, majd lekerekíti a végüket. Azután megfaragja a másik végét – egy fúrólyukat vág bele, ide kerül majd a szerszám hegye. A nyelek a következő fázishoz érnek: jöhet a mártófolyadék –ami azért kell, mert az észter a darabolástól fakó lesz, és nem átlátszó-ezért oldószerrel kell kezelni. Az acetontól nem csak visszanyeri áttetsző ragyogását, de a maradék észter-forgácsok is leválnak róla. A nyelek, útban a következő munkafázis felé megszáradnak, majd a tintaszalaggal összeköttetésben álló bélyegzőgéppel feliratozzák őket. A gép 25kilos nyomással, 70°C-on préseli a tintaszalagot a kívánt betűsablonra: így tüntetik fel az árún a termék-kódot és a márkanevet.
A nyél elkészült, most a szerszámhegy beleillesztése következik. Például a csavarhúzók hegye szén-acél, amit egy automata gyártósor 40kilós nyomással présel a nyélbe.
A véső hegyét kézzel illesztik be a nyélbe, hogy az él ne sérüljön- ugyanakkor egy fémlemezt erősítenek a nyél végére, hogy használatkor a véső ellenálljon a rá mért ütéseknek.
A gyártók bármikor módosíthatják az előállított szerszámok méretét, így mindenféle igényt ki tudnak elégíteni. A hagyományos méretű csavarhúzókhoz 9-11 cm-es nyeleket, és 4-20 cm-es fejeket készítenek, de létezik olyan csavarhúzó, aminek nagyon hosszú a feje, sőt, gyártanak olyanokat is, aminek azért nagyon rövid a nyele, hogy szűk helyekre is beférjen. Vannak zsebcsavarhúzók vagy olyan precíz szerszámok, amit az ékszerészek vagy az elektromérnökök használnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük