Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan készül a mindenki által ismert szappan?

Hogyan készül a mindenki által ismert szappan?

A vízből, lúgból és kasszia-olajból készült szappan receptjét már krisztus előtt 200-ból származó babilóniai agyagtáblákon is megtalálták. A kézműves szappan először a XIX. Század végén került a boltokba, és reklám kampányokkal próbálták növelni a népszerűségét.
Sokféle méretű és anyagú szappan kapható, de minden egy fortyogó üstben kezdődik, ahol az állati vagy növényi zsiradék reakcióba lép a nátrium-hidroxid nevű maró lúggal, hogy létrejöjjön a szappan. Vizet adnak hozzá, hogy folyékony legyen, és hagyják bugyborékolni, hogy jól összekeveredjen. A forró folyékony szappant egy nagy fémhengerbe permetezik, majd egy pillanat alatt megszilárdul, majd egy nagy penge úgy kaparja le a hengerről, hogy szappan-szalagok lesznek belőle.

A szappan-szalagok egy tölcsérbe potyognak, ahonnan egy spirálforma forgótengely továbbítja őket egy csúszdára. A szalagok egy emelettel lejjebb potyognak, egy malomnak nevezett nagy acélhengerekhez, ezek újra összekeverik, és összepréselik a szappant. Ezután ismét egy penge kaparja le, és vágja szalag formájúra, de ezek a szalagok már jóval vastagabbak. A következő tölcsérben egy újabb spirálhenger forog, és átpréseli a szappant a galuska-szaggatónak nevezett lemezen, és máris szappan galuskákat kapunk.

A lemezről lepotyogó galuskákat tartályokba gyűjtik, ezeket pedig egy keverőgépbe ürítik. Itt adják hozzá a színezőanyagot, por vagy folyadék formájában, és acélpengék addig keverik, amig a színezék egyenletesen be nem vonja a szappangaluskákat. Illatanyagokat is kevernek hozzá, és a pengék ezzel is tovább keverik. Amikor elkészül a keverék, kinyílik egy csapóajtó, a pengék tovább forognak, és lesöprik a szappant az ajtón. A keveréket megint átpréselik egy galuska-szaggatón, így az anyag még jobban összekeveredik. Ezután a szappan már a formázóprésbe kerül, és hosszú rúd készül belőle. Futószalagra szerelt kések vágják kisebb darabokra, úgynevezett tömbökre. A szappandarabok ezután egy préshez haladnak, ahol egy mechanikus kar nyomja át őket egy ovális lemezen, lefaragja, majd így kerülnek a formázó présbe, végleges formájukat megkapva. A díszítést is itt kapják meg.
Már csak a csomagolás van hátra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük