Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készül a mágnes?

Hogyan készül a mágnes?

A mágnesek vonzzák egymást, meg egyes fémeket. Felhasználása sokrétű, például motor és generátor működtetését is mágnes, segíti. A mágnes a természetben is megtalálható, de 200 évvel ezelőtt az emberek rájöttek, hogyan lehet árammal is mágnesességet előállítani.
A gyártás első lépésében egy homokmintát készítenek a mágnesek formájáról. Majd beteszik egy gépbe, amely homokkal tölti ki a tálcát, majd gázt fecskendeznek bele, amitől a homok megszilárdul. A homoklapot kiveszik, a mintázat az alján látható: ez az úgynevezett öntőminta. Mágnes többféle méretben és formában készül, és mindegyik fajtához külön öntőminta tartozik. Kezdődhet az olvasztás és az öntés. Az alapanyag réz, kobalt, kén, nikkel, színvas, alumínium és titán. A fémek egy indukciós kemencébe jutnak, ami egy lüktető elektromágneses mezővel 1600°C-ra hevíti őket. Ezen a hőmérsékleten már mindegyik fém megolvad. Az olvadt fémet a homokformába öntik. Az öntőforma lángra lobban, mert a gáz, amivel megszilárdították a homokot, rendkívül gyúlékony. Az égő formát az öntöde egy másik részére viszik, ahol ledöntik a földre. Egy nagykalapáccsal szétverik, hogy levegőt kapjon a belseje, és teljesen elégjen a gáz. Következik a szortírozás. Az összeállt homokdarabok közül mágnessel válogatják ki a kiöntött fémet. Ez a fém még nem mágneses. Vannak gyűrű formájú mágnesek is, amiket rézcsőre húznak fel, és elektromotorokba fognak beépíteni. A gyűrűkkel teli csövet, egy jóval nagyobb csőbe helyezik, és kvarchomokot tömnek a csőbe, hogy középen maradjon. A következő fázisban a homok tartja majd meg a gyűrűket. A cső két végét betonnal zárják le, de a rézcső vége még kiáll. A következő állomás egy újabb elektromos kemence. A mágnesformákkal teli csövet izzásig hevítik. A gyűrűk most már készen állnak a felmágnesezésre, amit egy fémrúd fog elvégezni. Becsúsztatják a rézcsőbe és rögzítik. A csövet vízzel locsolják, hogy ne olvadjon el. Az alacsony feszültségű nagy erősségű áramot hengerformába vezetik bele, ami nagyon fontos a motormágnesek esetében. A betonzárat kibontják, az eljárás után a mágnes még gyenge, de a mágneses mező már megfelelő formájú. A kiöntött formákat simára csiszolják. A mágnes ekkor még használhatatlan. Ezután egyenként egy speciális gépre helyezik, ami elektromágneses indukcióval gerjeszti fémet, és ezzel mágnesessé teszi. A kész termék már hatékony mágnesként működik. A különféle mágnesek számtalan berendezést és használati tárgyat működtetnek. Láthatatlan erejük mozgásban tartja a világot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük