Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készítsünk mintás pólót textilfilccel?

Hogyan készítsünk mintás pólót textilfilccel?

A textilfilc egy modern és kiválóan működő megoldás az aprólékos és színes minták elkészítéséhez. Jellemzően kétféle vastagságban kapható: a vékonyabb a kontúrok megrajzolásához, a vastagabb a nagy területek kitöltéséhez alkalmasabb.
A színválaszték nem kifejezetten erős, sajnos. Jellemzően csak világos színű anyagokra használható filcek kaphatóak Magyarországon, a színek pedig az iskolai filckészletek színeire emlékeztet, tehát inkább a rajzfilmek színvilágához áll közel, életképeket, fotómásolatokat színesben nem érdemes megpróbálni.
A színek csak minimálisan keverhetőek egymással, kékből és sárgából létrehozható zöldes, kékből és pirosból lilás árnyalat például, de számítani kell rá, hogy némileg látszani fog a vonalak meghúzásának helye.
A legjobban használható ez a technika, ha viszonylag kis kitöltött felületeket, de sok vonalas részt akarunk készíteni, például feliratokat, kecses vonalas képeket.
Sötét textilekre fogó filceket általában csak külföldről lehet rendelni. Ezeknek az állaga nem jellegzetesen filcszerű, inkább a hibajavító festékre hasonlít. Használata emiatt nehezebb, különösen, mert a sötét háttéren a segédvonalak is kevésbé látszanak.
A színezéshez használt segédvonalakat indigóval visszük fel. Ehhez először nyomtassuk ki megfelelő méretben, vagy rajzoljuk meg papírra a kívánt mintát. Fix, biztos határvonalakkal rendelkező rajzokat válasszunk. A filc festékanyaga nem terjed a textilben, ezért könnyebb határozott kontúrokat rajzolni, mint elmosódott, vízfestés jellegűeket.
A mintázni kívánt anyag alá közvetlenül helyezzünk egy kemény felületet, például csúsztassunk gyurmatáblát a pólóba. Erre következik tintás oldallal lefelé az indigó, majd a kinyomtatott kép. A mintát rajzoljuk át golyóstollal, az indigó így megfogja az anyagot. Színezzük ki a kontúrokat. Miután végeztünk, a festék fixálásához néhány percen keresztül forró vasalóval vasaljuk át az anyagot. Ezt követően mossuk ki, hogy az indigót eltávolítsuk. A festék miatt a póló maximum 30 fokon mosható, kizárólag általános mosószerrel. Folttisztító használata tilos, mivel a festék a pólóban tulajdonképpen folt, a folttisztítók tehát oldják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük