Kezdőlap » Karácsony » Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél órányi használat után a töltelék „összezuhan”. Ez többnyire az olcsó tömőanyag hátránya. Ezeken a párnákon pihenni sem lehet kényelmesen, nemhogy aludni.
Lakástextil vagy kárpitüzletekben viszont lehet vásárolni darált szivacsot. Többféle kiszerelésben létezik, az 1 kg-ostól kezdve a nagyobb kiszerelésekig. Ráadásul 500-700 Ft körül van 1 kg, ami nagyon olcsó.
A párna anyagához válasszunk erős, strapabíró anyagot. A párna formáját tekintve csak a fantáziánk szabhat határt. Nem kötelező a hagyományos formákra hagyatkozni. Nyugodtan készíthetünk hozzá huzatot is.
Az anyagunkat kiszabjuk a kívánt formára. Az anyagot a fonákján kell összevarrni. Mivel a párnák azért folyamatosan tehernek vannak kitéve, ezért az anyagot le is kell tisztázni, nem csak egyszerűen összevarrni. Ezt cikkcakk öltéssel tehetjük meg. Így biztosan erősebb lesz. Arra figyeljünk, hogy hagyjuk helyet arra, hogy a töltőanyagot bele tudjuk tömni. A darált szivacs erősen statikus, ezért nehéz egy 5-6 cm-es lyukon átjuttatni. Legalább 10-15 cm-nyi rést hagyjunk.
Megtömni úgy a legkönnyebb, ha egy (fél)kemény papírból tölcsért formálunk úgy, hogy a kisebbik átmérője is legalább 5-8 cm legyen. Ezt beledugjuk a párnán hagyott lyukba, s a tölcséren keresztül töltjük meg a párnát a kívánt keménység eléréséig. Ha idáig eljutottunk, akkor a tölcsért óvatosan kihúzzuk. Az apró szivacsdarabkákat nehéz összeszedni, ezért a hirtelen mozdulatokat kerüljük.
Gombos tűvel letűzzük a lyuk mentén, hogy ne tudjon belőle kihullani a szivacs majd varrás közben. Végigszaladunk ezen a részen is géppel, s már készen is van az új párnánk.
Varrhatunk hozzá huzatot. Ilyenkor már számtalan karácsonyi mintás anyagot lehet kapni. Ha nem találunk kedvünkre valót, akkor piros és zöld anyagból készíthetünk fenyő alakú rávarrást párnahuzatunkra. Textilüzletekben számtalan karácsonyi témájú, felvarrható díszeket lehet kapni, a rénszarvastól a mikulásig.
Készíthetjük ajándékba is, de vendégvárásra is alkalmas. Gyermekeink hihetetlen örömmel fogadják majd! Valószínűleg a felnőttek is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan díszítsük a házat karácsonyra?

A karácsonyi dekorációt nem muszáj egy délután alatt felaggatni a házra. Az advent a felkészülés …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük