Kezdőlap » Karácsony » Hogyan készítsünk karácsonyi gipszfigurákat?

Hogyan készítsünk karácsonyi gipszfigurákat?

A gipszfigurák nagy teret hódítanak egy ideje. Olcsóak, könnyen elkészíthetőek, festhetőek, lakkozhatóak, díszként használhatóak, vagy csak egyszerűen dekorációként.
Az első dolog, hogy kell egy kiöntő forma, ezek általában hobbiboltokban kaphatóak, de egyszerűbb az Interneten keresgélni, ott biztosan vannak. Állítólag házilag is készíthető, én még nem kísérleteztem vele.
A második dolog a gipsz. De nem ám a sima gipsz, az nem jó erre, modellgipsz kell hozzá. A modellgipsz olcsó, 1 kiló 200-250ft, és elég sok figura kijön belőle (persze méretfüggő, hogy mennyi).
Ez a két dolog szükséges hozzá,meg jó adag türelem, és persze takarítóeszközök. Érdemes a felületről, amin dolgozunk mindent leszedni és egy nejlonnal (én szétvágott kukás zsákkal szoktam) letakarni, mivel a terítőről, asztalról, bármiről nehéz leszedni a gipszet.
Először a gipszet kell kikeverni, mindig csak annyit, amennyit fel akarunk használni.

A megkötött gipszet már nem lehet újrafolyósítani.
Neten azt szokták írni, hogy a forma víztartalma plusz 20%. Nekem ez nem jött be, így nagyon vizes lett, egyáltalán nem akart megkötni, a felét visszadobta vízként. Én egy sűrű tejfölszerű keveréket szoktam kutyulni és azt öntöm a formákba. A formákból általában 20 perc után kivehetőek, de legalább 1-2 óráig jó, ha benne van. A legjobb, ha egész éjszakán. Utána kitesszük egy felületre, amint száradhatnak. 2-3 nap alatt (időjárásfüggő) megszárad teljesen, és már festhető, lakkozható. Sima vízfestékkel is megfogja, de a legjobb a tempera.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük