Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan készítsünk függőleges kertet a lakásba?

Hogyan készítsünk függőleges kertet a lakásba?

A lakásban elhelyezett függőleges kert szinte olyan, mint egy festmény. Keretben helyezkedik el, a beültetett növények elrendezését pedig aszerint válogathatjuk meg, hogy milyen hatást szeretnénk létrehozni.
A kert elkészítésekor első alkalommal még kisebb méretben próbálkozzunk. Készítsünk először is egy alacsony fa ládát. Béleljük ki vízálló fóliával, a széleket rejtett módon rögzítsük, mondjuk rajzszögekkel. Legyen 40×60 cm-es, a mélysége pedig 8-10 cm. Töltsük fel egyenletesen virágföld, homok és kevés trágya keverékével. Alaposan tömörítsük be, hogy amikor majd függőlegesbe emeljük, ne boruljon minden föld az alsó részbe. Fedjük le két-három réteg csirkehálóval úgy, hogy a drótszálak ne pont egymás fölött feküdjenek, hanem keresztezzék egymást. A drótot úgy rögzítjük, hogy a ládára fektetett hálók fölé a láda széleire felszögelünk vagy felfúrunk minden oldalon egy-egy szegélylécet, valamint vékony léceket elhelyezhetünk a drót fölött is (egyenesen, keresztben, átlósan, ahogy tetszik), ez fogja megtámasztani a föld súlyát. Ezt követően kenjük vagy fújjuk le a a földréteget mohafestékkel. A moha gyorsan ki fog nőni, és rögzíti a növényeket, segít a föld megtámasztásában. A mohafestés után ültessük be a kívánt növényeket.

Az sem baj, ha még picik, és a további fejlődésükre számítunk, mert a moha takarni fogja a földet, nem fog sem kiszóródni, sem kilátszani. Spriccelővel locsoljuk be az egészet, majd hagyjuk vízszintesen, amíg a növények be nem gyökeresednek, és a moha erős növekedésnek nem indul, tehát legalább egy-két hónapig. Ezután minden nap egy kicsit jobban megdöntve emeljük függőlegesbe. Eközben azt is érzékelhetjük, ha a láda vagy benne a föld nem elég stabil, ekkor inkább kezdjük előröl az ültetést. Ha a függőleges kert strapabírónak tűnik, a megfelelő helyekre szereljünk rá akasztókat, és helyezzük el a kívánt helyen. Jól érzi magát például a fürdőszobában is, mert az állandó páratartalom miatt már keveset kell locsolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük