Kezdőlap » Kert » Hogyan készíthetünk pázsitot palántázással és tarackdarabokkal?

Hogyan készíthetünk pázsitot palántázással és tarackdarabokkal?

Meredekebb lejtésű területeken vetéssel elég nehéz gyepesíteni. Ugyanis a lejtő magasabb részein mindig kevés a víz, a lejtő alján pedig még a vetőmagvak kimosódásával is kell számolni. Lejtőn tehát palántázzunk. Igaz, ez a palántázás kissé különbözik a magról nevelt palánták ültetésétől; mégis célszerű elvégezni.

A palántanevelés történhet alján lyukas szaporítóládában vagy bármely lyuggatott, lapos edényben, esetleg kertünk egy kis részén. Ott finom porhanyós talajba ritkán szórva vetjük a magvakat. Pázsitvetéskor a m2-enkénti 30 000 db vetőmag¬ból 3 jut 1 cm2-re. Palántaneveléskor ennek kb. az ötödrészét vetjük, hogy a fűpalántákat veszteség nélkül lehessen kiszedni.

Ha nagyon pontosak akarunk lenni, a simára lapogatott földfelületre kihegyezett pálcikával 2,5 cm széles, 0,5 cm mély négyzethálót rajzolunk, és minden keresztezési pontra 3—4 vetőmagot vetünk. A palántázáskor a fűpalánták közötti távolság felezővonalán késsel végig kell vágni a talajt, és az így nyert „földlabdás” csomókat palántázzuk. Kiszedés előtt jól beöntözzük a földet, hogy összetapadjon és a gyökerek se sérüljenek. A fűpalántákat keléstől számított 3—4 hónap múlva ültethetjük ki a jól előkészített és pár nappal előbb megöntözött talajba, 15X15 cm kötésbe. Palántázás után
Ugyan úgy öntözzünk, ahogyan palántázott virágainkat vagy a zöldségpalántákat szoktuk. A talaj cserepesedését, meg-repedezését ne engedjük. A két öntözés között az ilyent villás kapával szüntessük meg.
A tarackdarabokat hasonló módon palántázhatjuk. A 4— 5 cm hosszúra darabolt tarackokat, pl. csillagpázsitnál, 15— 20 cm távolságra a talaj felületébe nyomjuk és jól megön¬tözzük.
E két módszerrel telepítve, 1,5—2 hónap alatt kaphatunk egybefüggő zöld felületet. A tarackdarabok telepítésével egy időben vethetünk 2—3 g angol perjét is. Ez már 2 hét múlva zöldell.
Mindkét telepítés munkaigényes. Kis szorgalommal és. akarattal a kertkedvelő mindegyiket meg tudja csinálni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük