Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan készíthetünk húsvéti tojásokat?

Hogyan készíthetünk húsvéti tojásokat?

A legismertebb technikája a húsvéti tojás elkészítésének a tojásfestés. Ezt többféle módon végezhetjük. festhetünk főtt tojásra, de kifújt tojást is díszíthetünk. Ma már különféle festékeket lehet kapni por vagy tabletta formájában, és rengeteg szín közül választhatunk.
Ezeken a színezőanyagokon kívül természetes anyagokból is lehet festéket készíteni. Sötétvöröses barnás színt kapunk, ha a vöröshagyma külső sötét héját vízben felforraljuk. Kékre festhetjük a tojást szárított bodzabogyó főzetéből. Zöld színt spenót léből, pirosat ecetes cékla léből, rózsaszínt málnaszörpből nyerhetünk.
Egy másik lehetőség a viasszal írt tojás. Ez is egyszerű tojásfestési mód, csak gyertya és festék szükséges hozzá. Ennek a módszernek is nagy hagyománya van, régen is közkedvelt volt, hiszen az így készült tojások nagyon mutatósak, és számtalan motívumot lehet elkészíteni ezzel az eljárással.
A díszítési technikák közé tartozik még a rátét készítése. Ezzel nagyon szép és különleges tojások hozhatók létre. Ez főleg a kifújt tojások esetén ajánlott módszer, de természetesen alkalmazhatjuk főtt tojásoknál is. Az ehhez szükséges rátétet kreálhatjuk csipkemaradékokból vagy díszítő szalagokból.
Évről évre újabb és újabb technikák jönnek létre, így mindig egyre gazdagabbá tudjuk tenni a hímes tojások repertoárját. Kaphatóak például olyan filctollak, melyekkel könnyedén lehet rajzolni a tojások héjára, anélkül, hogy az lekopna onnan. Ezek sokkal különlegesebb tojások készítésére adnak lehetőséget, mint a hagyományos eljárások.
Azok számára pedig, akik kevésbé ügyesek, különböző matricák állnak rendelkezésükre, hogy a festett vagy festetlen tojásokat kidíszítsék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük