Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan kerüljük el az őszi-téli fáradtságot?

Hogyan kerüljük el az őszi-téli fáradtságot?

Amikor az időjárás hirtelen megváltozik, a napszakok megváltoznak, a szervezetünket megviselik. Ezt az orvostudomány őszi, vagy téli fáradtságnak nevezik.
Klasszikus tünetei az aluszékonyság, állandó fáradtság, rossz közérzet, illetve mivel az immunrendszer legyengül, fogékonyabbak leszünk a betegségekre is.
Mivel tovább tart az éjszaka a nappalnál, lehangoltak lehetünk, hogyha reggel munkába, iskolába menet még sötét van. Megkönnyíthetjük a reggeli ébredést, hogyha az alvás mennyisége, és minősége is megfelelő volt, kipihentük magunkat. Feküdjünk le hamarabb a megszokottnál, és lehetőleg éjszaka ne legyen semmi zavaró tényező a hálószobában, se rádió, televízió, de még az égő villany sem ideális alváshoz.
Ez a sok kellemetlenség pedig könnyedén megelőzhető! Egy kevés odafigyeléssel, némi étrendváltozással, és rendszeres testmozgással kiküszöbölhetőek a kényelmetlen tünetek.
A legfontosabb étkezését a napnak, a reggelit, sosem szabad kihagyni! A testünk ekkor raktároz egész napra energiát, ügyeljünk rá, hogy egészséges, tápláló, és laktató legyen a reggelink! Együnk napjában többször gyümölcsöt, zöldséget, különösen citrusféléket, hiszen ezeknek a legnagyobb a C Vitamin tartalma!
Rendszeres testmozgással az izmainkat, ízületeinket is karban tarthatjuk, így frissebbnek, és fittebbnek érezhetjük magunkat. Ezen felül további magabiztosságot adhat a sport jótékony alakformáló hatása, megszabadulhatunk az ünnepek alatt felszedett kilóinktól.
Töltsünk minél több időt a szabadban, a friss levegő jótékony hatással van szervezetünkre, tegyünk egy nagy sétát a közeli parkban, sétáltassuk meg háziállatainkat, vagy esetleg fogócskázzunk a gyerekekkel. Hívjuk barátainkat, ismerőseinket is, szervezzünk közös, szabadidős programokat, remek kikapcsolódás lehet akár egy közös grillezés.
Amennyiben súlyos tüneteket tapasztalunk, vagy hosszútávon is fennállnak a kellemetlenségek, konzultáljunk háziorvosunkkal, esetleg egy dietetikussal, aki majd egy megfelelő étrend kialakításával, és esetlegesen étrend kiegészítők javaslatával segítheti mindennapjainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor fogyasszunk gyümölcsöt?

Mindenki számára köztudott, hogy a gyümölcsök fogyasztása során rengeteg vitamin jut a szervezetbe. Azt viszont …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük