Kezdőlap » Kert » Hogyan kertészkedjünk szalmabálában?

Hogyan kertészkedjünk szalmabálában?

Ha az ember zöldségekre, veteményesre vágyik, de nem akarja feltörni erre a célra a kertje egy jelentős részét, illetve nem akar termőföldet hozatni, akkor is van megoldás, méghozzá a fenti munkáknál jóval olcsóbb verzióban.
Ehhez nincs másra szükség, mint megfelelő számú kisméretű, téglalap alakú szalmabálára (úgynevezett kis kockabála). Ezeket a bálázógép műanyag madzaggal fogta össze, így megemelésük, arrébb rakásuk nem nehéz.
Helyezzük a kockabálákat a kívánt helyre. Figyeljünk rá, hogy sok nap érje őket, de ne legyen szeles a terület, nehogy a magas növényekkel együtt felboruljanak. Ha ennek a veszélye mégis fennáll, akkor ássunk kis csatornát, amibe a harmadáig-feléig belesüllyesztjük a bálákat, így stabilizálva őket.
A bálába magokat nem célszerű vetni, inkább vegyünk, vagy neveljünk palántákat. Jól érzi magát a bálában a paradicsom, a paprika, az uborka és a különféle tökfélék is. Kifejezetten a gyökeréért való zöldséggel nem igazán érdemes kísérletezni.
Késsel vágjunk kb. 15-20 cm-es mélyedés a szalmába, és töltsük fel jó minőségű, komposztos földdel. Ebbe ültessük a palántákat, és azonnal szúrjunk melléjük karókat vagy pálcákat, ha később támasztékra lesz szükségük.
A bála könnyen átmelegszik, jól szellőzik, de ügyelni kell rá, hogy ne forrósodjon át, illetve ne száradjon ki, ezért rendszeresen locsolni is kell. A legjobb megoldás a folyamatos nedvességpótlásra a csepegtető öntözőrendszer, de ha nem felejtünk ki egyetlen alkalmat sem, akkor kannával is meg lehet oldani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük