Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan „keresünk” majd szülés után?

Hogyan „keresünk” majd szülés után?

Minden leendő anyuka megpróbál legalább egyszer számvetést készíteni, hogyan alakul majd a családi kassza ha a gyermeke világra jön. Sokan azonban nem tudják, hogy a családtámogatási juttatásokat bizony igényelni kell, a megfelelő nyomtatványok kitöltésével a kormányhivatal illetékeseinél.
A legelső és talán legfontosabb befolyásoló tényező, hogy az anyuka a szülést megelőző két évben volt –e összesen 365 napon át biztosított, tehát dolgozott-e. Juttatásainak alapja a szülést megelőző egy naptári év keresete lesz. Ha volt munkaviszonya, akkor a szülési szabadságot követően Terhességi-gyermekágyi segélyre jogosult. Ez maximum a baba érkezésétől számított 168 napig jár és a fizetésének 70%-ára számíthat. Amikor ez lejár Gyermekgondozási Díjra lesz jogosult a csemete 2 éves koráig és szintén az átlagkereset 70 %-át kapja. Ezt követően a gyermek 3 éves koráig Gyermekgondozási segély jár, egy gyermek esetén 28 500,- Ft.
Amennyiben nincsen biztosított jogviszonya akkor a szüléstől a gyermek 3 éves koráig csak a GyES összegét kapja.
Vannak alanyi jogon járó támogatások, amelyek biztosított viszonytól függetlenek, mint az Anyasági Támogatás vagy a családi pótlék. Az anyasági támogatás a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka, 64 150,- Ft és annak a nőnek jár, aki a terhes gondozáson részt vesz legalább négyszer. A családi pótlék pedig két részből tevődik össze: a gyermek tankötelesség válásáig a szülő nevelési ellátásra jogosult, tanulmányait folytató gyermek esetén pedig a 20. életév betöltéséig iskoláztatási támogatásra jogosult.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük