Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan kalkuláljuk a lakásfelújítás költségeit?

Hogyan kalkuláljuk a lakásfelújítás költségeit?

Mostanában nem jó ötlet hitelt felvenni, hiszen ki tudja, lesz-e még a következő hónapban is állásunk. A felújítás mégis nagy költséget szokott jelenteni, de időben némileg elhúzódik. Persze, ha van pénz, akkor egy egész házat is fel lehet húzni lakható állapotig a nyár folyamán, ha viszont nincs megtakarításunk, akkor az aktuális havi keretünkből kell megspórolni a szükséges összeget.
A legjobb ehhez cash flow táblázatot készíteni. Ehhez elsősorban azt kell tudnunk, hogy pontosan milyen beruházást csinálunk, ennek milyen munkafolyamatai vannak és az milyen kiadásokkal jár. A másik oldalon pedig azt kell kikalkulálnunk, hogy adott hónapban mekkora összeget tudunk erre a célra elkülöníteni.
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, melyik munkafolyamatot kell előbb elvégezni. Ha például nincs áram, akkor ez az elsődleges, hiszen enélkül nem lehet villanyt kapcsolni, sem bedugni az elektromos eszközöket.
Bontsuk le a rendelkezésre álló összegeket illetve költségeket havi szintekre. Ha például havonta 50.000 forintot tudunk erre áldozni, akkor, akkor abban a hónapban ennyit költsünk az alapanyagokra. Egyik hónapban például kijöhet belőle a festés alapanyagainak ára, a következőben a laminált padló, a harmadikban a csempék, a negyedikben valamelyik bútor, és így tovább. Ha lehet, úgy osszuk be, hogy az adott hónapra elegendő munkát adjon a megvásárolt alapanyag.
Ha ennyire aprólékosan kell kalkulálnunk a megtakarítás hiánya miatt, akkor induljunk ki abból, hogy szinte bármilyen munkát el tudunk végezni személyesen is, nem szükséges tripla árat fizetni a mester közreműködéséért. Persze valószínűleg nem lesz tökéletes az eredmény, de harmad áron 90%-os teljesítmény még mindig jó üzletnek számít. A minőségen úgy tudunk a legkönnyebben javítani, ha eleget tanulmányozzuk az adott munkára vonatkozó internetes forrásokat.
Az előrehaladás legfontosabb kritériuma, hogy ragaszkodjunk az elhatározásunkhoz. Ha egyik hónapban erre, a másikban arra megy el a felújításra szánt pénz, akkor sosem fogunk előrébb jutni. Fogjuk ezt fel úgy, mintha törlesztő részleteket kellene félretenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük