Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan járuljunk hozzá, hogy nyugodtan aludjunk?

Hogyan járuljunk hozzá, hogy nyugodtan aludjunk?

Az egészséges életmód része, hogy teljesítjük a szervezetünk napi alvási igényét és nem csak mennyiségben, hanem minőségben is. Azonban mint tudjuk ez nem megy felszólításra és minél jobban rágörcsöl az ember annál inkább nem fog sikerülni. Ahhoz, hogy életünk minden területén helyt álljunk kipihentnek kell lennünk, így nem legyinthetünk és mondhatjuk, hogy: ,,Áh, nem tudok aludni, mindegy, nincs mit tenni!”

De igenis tehetünk számtalan olyan dolgot, amellyel altató nélkül is elősegíthetjük a mély alvás kialakulását. Először is alakítsunk ki egy esti rutint és ha tudunk, soha ne térjünk el tőle. Legyen meg, hogy mikor fekszünk, mit teszünk előtte és ezeket tartsuk is be.

A másik dolog, hogy ne legyen a szobában az alvást és annak bekövetkezését gátló dolog, ilyen a bekapcsolt tévé, rádió vagy akármilyen eszköz, amely a szokásosnál nagyobb, zavaróbb hangot ad.

Teremtsünk nyugodt környezetet az alváshoz, ne legyen körülöttünk kupleráj, pakoljunk el mindent lefekvés előtt, a környezetünk nagy befolyással van közérzetünkre, így a rendezettség rendezett érzést szül. Sötétítsük be megfelelően a szobát, használjunk sötétítő függönyt, redőnyt vagy spalettát. Ne hagyjuk, hogy fények zavarják meg álmunkat.

Igyunk lefekvés előtt nyugtató, altató hatású teakeveréket. Ezt természetesen szakemberrel egyeztetve alkalmazzuk, de mi válogassunk a piacon lévő több ezer tea közül. Ha a teát nem szeretjük lehet elcsépelt, de beválhat a meleg tej vagy kakaó is, kinek mi a jó.

Végül csináljunk olyan tevékenységet, amely megnyugtat és alváshoz készít elő, legyen ez hímzés, gobelinezés, valamilyen műsor nézése, beszélgetés vagy könyv olvasás.

Ha ezek egyike sem hozza el a kívánt álmot forduljunk szakemberhez, aki biztosan a számunkra legmegfelelőbb megoldást kínálja majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük