Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerjük fel azt, akit szélütés ért?

Hogyan ismerjük fel azt, akit szélütés ért?

A szélütés (más néven agyvérzés), súlyos – életveszélyes idegrendszeri károsodás. Magas vérnyomás vagy trombózis illetve a cukorbetegség szinte mindegyik beteg kórelőzményében szerepel, így ezek tekinthetők a leggyakoribb kiváltó oknak. Agyi érkatasztrófának is szokás hívni, mivel ezt a betegséget minden esetben megelőzi egy érelzáródás ún. TIA. Ez akár enyhe tünetekkel, a szélütést megelőző 24 órában is történhet, így sokan észre sem veszik, hogy milyen problémájuk van. A nyelési problémák, a látászavar, esetleges látótérkiesés vagy kettős látás, a járás bizonytalansága vagy a szóformálási nehézségek már jelezhetik az esetleges agyvérzést. Mivel ezek a tünetek igen rövidek ( mindössze 2 – 15 percesek, ráadásul nem is minden tünet jelentkezhet egyszerre, mindenképpen fontos, hogy fel tudjuk ismerni, hogy tényleg a szélütés jeleit tapasztaljuk – e magunkon, vagy máson.

Ha már megtörtént a baj, szélütésnél minden perc számíthat, viszont felismerhető 4 egyszerű feladattal, ezek: a BESZÉD (mondjon egy rövid mondatot, akár azt, hogy érzi magát), a MOSOLY, a NYELV KIÖLTÉSE, és a KAROK FELEMELÉSE.

A szavak összefolyása, a “felemás” mosoly, vagy a nyelv kicsavart állapota, mindenképp szélütés – gyanús! Ugyanez a helyzet, ha a két karját az illető nem tudja azonos mértékben felemelni (ez persze csak akkor legyen gyanús, ha korábban ezt meg tudta tenni!)

Sajnos a szélütés következményei nagyban függenek attól, milyen hamar kap a beteg orvosi segítséget. Gyakori azonban a féloldali bénulás, az izomgyengeség, az inkontinencia, illetve a már megtanult folyamatok „elfelejtése

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük