Kezdőlap » Étel » Hogyan ismerjük fel a bronzos vargányát?

Hogyan ismerjük fel a bronzos vargányát?

A vargányák a gombagyűjtők kedvencei közé tartoznak. Könnyen felismerhetők, kiváló ízűek, és szárítva még hosszú ideig felhasználhatók. A bronzos vargánya (Boletus aereus)
Nevét kalapjának jellegzetes színéről kapta, azt ugyanis többnyire világosabb, bronzvöröses foltok tarkítják, de a fiatal példányok egészen sötétek, akár barnás-feketék is lehetnek.
Már ebben a fejlődési szakaszában is megfigyelhetjük a kalap egyetlen, göndörkés felületét.
A fiatal gombát megfordítva rögtön szembetűnik a fehéres, szűk pórusú, csöves termőréteg, amely idővel sárgás árnyalatú, éretten olajzöldes színű lesz.
A bronzos vargánya vastag, gyakran hasas vagy bunkós rönkjének felületét – különösen a felső, kalaphoz közeli részén – barnás színű hálózat díszíti.
Megtörve vagy megvágva a gombát, sohasem tapasztalunk színváltozást, a fehér színű hús kellemes illatú, íze nyersen mogyoróra emlékeztető. Az epeízű tinóru hasonlít kissé hozzá, annak azonban tönkje durván hálózatos, idősebb korban termőrétege rózsás színű és íze kellemetlen, epekeserű.
Kedvező időjárási körülmények között egy-egy kifejlett termőtest kalapjának az átmérője akár a 25-30 centimétert is elérheti. A bronzos vargánya gyökérkapcsolt, meleget kedvelő gombafaj, de csak akkor terem, ha a meleg időjárással kellő mennyiségű csapadék is párosul. Főleg savanyú talajú lomberdőben nő, elsősorban tölgyesekben vagy bükkösökben.
Lehetőség szerint ne tömjük tele bronzos vargányával a kosarunkat a gombaszedés során, ugyanis erre a fajtára is vonatkozik az úgynevezett „2 kg-os szabály”, azaz külön engedély nélkül személyenként és naponta vadon termő gombából összesen legfeljebb kettő kilogramm gyűjthető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük