Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan írta le Hippokratész az embereket?

Hogyan írta le Hippokratész az embereket?

Hippokratész ókori orvos volt, róla nevezték el az orvosi esküt is hippokratészi eskünek is. Úgy vélte, hogy az emberek személyiségét, temperamentumát az befolyásolja, hogy milyen típusú testfolyadékból van nagyobb arány a szervezetükben (vér, nyálka, sárga és fekete epe). Az általa leírt négy személyiségtípus:
Kolerikus: lobbanékony, harcos jellem, amely aktív életmódban, gyors és gyakorlatias döntésekben, sportolásban, jó állóképességben, éleselméjűségben mutatkozik meg. Rossz tulajdonsága lehet, hogy agresszív, mások helyett dönt, gőgös és önfejű, esetleg bosszúvágyó típus.
Szangvinikus: beszédes, barátkozó, kicsit talán komolytalan típus, együttérző és optimista, érzékeny, reménykedő, gyorsan változnak az érzelmei. Nem kitartó, és haragos is tud lenni, de szerencsére gyorsan megbocsát. Rossz tulajdonsága lehet, hogy elkalandozik a figyelme a tennivalóktól, nem következetes és ragaszkodik a hibáihoz.
Flegmatikus: nyugodt, néha közönyös típus, nem lelkesedik könnyen, cserébe viszont a kapcsolatai stabilak és kiegyensúlyozottak. Gyakorlatias és segítőkész, ösztönök és hirtelen benyomások helyett elvek és stratégiák irányítják. Szereti hatékonyan szervezni az életét. Rossz tulajdonsága lehet, hogy túl közönyös, opportunista, öntelt, nem érdeklik mások érzelmei.
Melankolikus: lassú és szomorkás jellem, érzelmei mélyek, de ő maga inkább visszahúzódó, sokszor passzív. Van érzéke a művészetekhez és a filozófiához. Szabad szellem, nem szereti a kompromisszumokat, érzékeny, néha pesszimista. Negatív tulajdonságai lehetnek, hogy öntelt, nem praktikus, esetleg túlságosan aggódó, hipochonder.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi mindenre jó a fahéj

A fahéjat konyhafűszerként ismerik a háziasszonyok, de lehet sokan alkalmazzák teák és kávék ízesítésére is,hiszen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük