Kezdőlap » Karrier » Hogyan írjunk kritikát?

Hogyan írjunk kritikát?

A szólásszabadság nagy előnye, hogy bárki elmondhatja valamiről a véleményét, már ha van neki, ám nem mindegy, hogy ezt milyen formában teszi. Kritikát írni – bármennyire is hihetetlennek tűnik- nem is olyan könnyű dolog. Emberi tulajdonság, hogy akarva akaratlanul is alkotunk valamiről véleményt, ám ez nem mindig tiszta. Mindig is voltak olyan emberek, dolgok, amelyeket az emberek már csak azért is szerettek, mert az aki, vagy az ami.

Ezt hívják elfogultságnak. Ez nagyon rossz tanácsadó, ha kritikáról van szó, mert ilyenkor nem az igazi véleményünk jön elő, hanem az, amellyel minél jobb színben szeretnénk feltüntetni azt a valakit, vagy valamit, amiről éppen szó esik. Persze érthető, hiszen senki sem szereti elismerni, hogy az általa annyira szeretett színész, énekes, vagy akármi, egyes alkalmakkor mégsem a legjobb, és nehéz beismerni, hogy még ő is hibázhat.

Ha viszont logikus kritikát akarunk megfogalmazni, akkor félre kell tennünk ezt a nézetet, és muszáj tisztán látnunk, hogy normális véleményt tudjunk megfogalmazni valamiről.

Mindenképp figyelembe kell venni a hibákat, és a pozitív dolgokat. Azt, hogy ha mondjuk egy énekesről van szó, akkor mennyire tehetséges, de azt is meg kell jegyezni, hogy nem minden hangot ad ki tökéletesen. ha színészről, akkor legyen bármilyen jóképű, vagy szexi, nem biztos, hogy ő a legtehetségesebb, de be lehet látni, hogy még fejlődőképes. Egy kritikát hasonló képen kell megfogalmazni, és akkor nem érhet minket az a vád, hogy elfogultan alkotunk véleményt valakiről, vagy valamiről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdünk általában karrierépítésbe

Pályaválasztás során sok problémát jelent a fiataloknak , az hogy tulajdonképpen hol is tanuljanak és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük