Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan induljon pozitívan a reggel?

Hogyan induljon pozitívan a reggel?

Reggel van.
Épp a napi teendőinket gondoljuk át- óvodába, iskolába kell vinni a gyerekeket, talán egész napos nagytakarítás vár ránk egy kis szokásos házimunkával fűszerezve, vagy elaludtunk, és a legelső gondolatunk az, hogy a manóba… el fogunk késni a munkahelyről.

De akárhogy alakuljanak a programok, hogyan is kezdjük a napot?
Ránézünk az órára, esetleg felkelés után odamegyünk az ablakhoz és elhúzzuk a függönyt. Ezzel egyből konstatáljuk milyen az időjárás, esetleg okot ad a reggeli bosszankodásra is: „Már megint szörnyű, borús idő van… semmi kedvem nekikezdeni a napnak.” És ezzel máris rosszul indítunk, holott még semmi sem történt, minden lehetőségünk meg van rá, hogy egy csodás napnak nézzünk elébe.
Mit tegyünk hát inkább?
Nézzünk ki az ablakon. Vegyünk 2-3 mély levegőt, ezzel máris oldódik ingerültségünk, majd kezdjük el a negatív gondolatainkat egy-egy pozitív mondattal helyettesíteni. Például: igaz, nem tűz a nap, de legalább nem olyan fülledt a levegő (és délutánra még ki is süthet)! Vagy: esik az eső, de attól még szép napom lesz!
Ez bután hangozhat, de bizonyított, hogy hozzáállásunk és ezzel gondolataink nagyban befolyásolják mindennapjaink történéseit, sorsunk alakulását.

Ugyanis mint az már köztudott, agyunknak csak kis részét használjuk mindennapjaink során aktív gondolkodásra, feladatmegoldásra, mindeközben tudatalattink serényen dolgozik a problémákon, melyek az állandó fejtörést okozzák. Csak arra vár, hogy álomba szenderüljünk, vagy valami más elterelje a gondolatainkat és ekkor hirtelen jön a bevillanás, az eszméletlen ötlet, az Isteni sugallat. Agyunk e „rejtőző” része minden apró dolgot igyekszik elraktározni, ezzel közreműködve, hogy tudatunk összerakhassa a képet, majd egy kreatív ötlettel orvosolhassuk a problémát.
Igen ám, de ami információt agyunk tudatos részétől kap, azt a tudatalattink mintegy „feladatának”, tényként tekinti, így hát arra kell ügyelnünk, hogyan „programozzuk be” azt. Nem véletlen mondják, ha valami rossz esik velünk, az beleég a tudatunkba… ez történik a tudatos gondolatainkkal is.
Tehát nézzünk egy példát.
Biztosan mindegyikünkkel előfordult már az a bizonyos balszerencse-sorozat, ami reggel elkezdődik egy kis aprósággal (csőrepedés miatt nincs meleg víz a zuhanyzóban), és folytatódik a sorozatos „na, már csak ez hiányzott”, az „ennél rosszabb már nem is lehetne” és hasonló jellegű gondolatokkal. Aminek persze az eredménye az, hogy mindenbe belelátjuk a baltörténést, ugyanakkor a jó dolgok felett elsiklunk, egyre csak azon jár az eszünk, hogy éljük már túl ezt a szörnyű napot.
Előzzük hát meg ezt, már a nap legelején.
Ha kicsit mufurcra sikerül a reggeli hangulatunk a szokásos kialvatlanság érzése miatt, ismételjük el magunkban a következőt: „Mire beérek a munkahelyemre, feltöltődöm, friss leszek, teljes értékű munkát tudok végezni”. Ezt még kiegészíthetjük hasonló pozitív, lelkesítő gondolatokkal, ezzel „átprogramozva” tudatalattinkat, szigorúan mellőzve a negatív töltetű szavakat (mint a „nem”, és a „ne”). Még rosszabb példák közé tartozik az elkeseredettségből származó „soha nem fog sikerülni”, „ma sem kapok fizetésemelést, minek menjek be egyáltalán dolgozni” és a többi. Ezeket és a hasonló gondolatbeli kijelentéseinket agyunk mélye megőrzi, és minél többször égetjük bele a memóriánkba, annál inkább válnak valóssá. Helyettük mondjuk inkább ezt: egyre ügyesebb vagyok a területemen, ma remekül fog menni a munka/tanulás; ugyanúgy tisztességesen fogom végezni a munkámat, s a főnököm is megbecsüli azt.
Sokkal jobb hangulatban fog kezdődni a napunk, ha törekszünk szebbé tenni azt, és megpróbáljuk mindig a napos oldalt nézni. Hiszen nem tölt el minket jobb érzéssel egy-két vidám gondolat, mint a bosszankodás?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük