Kezdőlap » Adózás » Hogyan igényeljük a családi adókedvezményt?

Hogyan igényeljük a családi adókedvezményt?

Ha gyermekünk után igénybe szeretnénk venni az adókedvezményt, azt mielőbb jelezzük a munkáltatónál. Írásos formában megtehető nyilatkozatot a munkáltatónk biztosít számunkra, de bármilyen írásos forma megfelel, nem csak a Nemzeti Adó és Vámhivatal által készített adóelőleg nyilatkozat.

A kifizető az abban foglaltakat a következő kifizetéstől kezdve veszi figyelembe mindaddig, amíg a magánszemély nyilatkozatát vissza nem vonja, vagy nem módosítja.

Fontos, hogy év közben visszamenőlegesen nem érvényesíthető a kedvezmény, ezért tegyük meg időben a nyilatkozatot. Amennyiben az igénylő nem egyedülálló, a nyilatkozat a házastárs, élettárs aláírásával együtt érvényes.

A kedvezmény összege a 2011 óta hatályos törvényben a következőképpen alakul:
¤ egy vagy két gyermeket nevelők gyermekenként 62.500 forinttal
¤ három vagy több gyermeket nevelők gyermekenként 206.250 forinttal csökkenthetik az adóalapjukat.

A kedvezmény mértéke az eltartottak számától függ. Kedvezményre jogosult személy az, aki után családi pótlék vehető igénybe, azaz azt a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket kell figyelembe venni, aki az igénylő háztartásában él.

A többletjövedelem így az egy vagy két gyermekes családokban gyermekenként 10000 Ft, míg a három vagy több gyermeket nevelőknek havonta és gyermekenként 33 ezer forint.
Amennyiben mindkét szülő jogosult igénybe venni a családi adókedvezmény azt közösen is tehetik, egymás között megosztva.

Ha a család a személyi jövedelemadóból nem tudja érvényesíteni a családi adókedvezmény összegét, azt az általa fizetett járulékból is érvényesíteni tudja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük