Kezdőlap » Kert » Hogyan hozzunk létre sivatagi hangulatot a kertben?

Hogyan hozzunk létre sivatagi hangulatot a kertben?

A hazai kiskertek ritkán követnek egy-egy tematikus hangulatot, ha mégis, akkor az általában a mediterrán érzés létrehozása, ami tényleg viszonylag egyszerű, de emellett szintén nem bonyolult sivatagi hangulatot varázsolni a kertünkbe. Ez csak a jól megválogatott színek, anyagok és növények kérdése.
Ha magunk elé képzelünk egy sivatagot, akkor homokot és követ látunk, sárgás-szürkés színeket, esetleg vöröset, ritkás növényzetet, kevés vizet. Törekedjünk rá, hogy azért ne legyen túl sivár a végeredmény, nem cél, hogy kifejezetten Szaharát varázsoljunk a kertbe homokdombokkal.
Dolgozzunk elsősorban kavicsos, köves felszínekkel. Ahol minden nap közlekedni kell, ott lefektethetünk nagy, lapos köveket is, hogy ne kelljen botladozni. A növények közti teret kitölthetjük homokkal, ha ágyásokban vannak, folyami kaviccsal, ha közlekedőkről van szó. A biztonság kedvéért ne hagyjuk ki a füvet, kell egy felület, ahol lehet rohangálni, játszani. Alakítsuk ki úgy, hogy nem élesen határolódik el a köves, homokos részektől, inkább összefolyik. A füves rész szélére csoportosítsuk a magas növények nagy részét, mintha oázist formáznának.
A világ szinte bármely sivatagos területének növényzetét összehordhatjuk akár egy kertbe is. Telepítsünk konténeres pálmákat, de gondoskodjunk a számukra téli melegedőről. Hasonlóak az igényeik a különféle palacktörzsű fáknak, mint például a baobab, azaz majomkenyérfa. Jól passzolnak az ilyen kertbe a pozsgások, például a majomfa, kövirózsa, és a különféle kaktuszok, agávék. Ezek közül sok egészen hatalmasra nő és a telet is elviselik a kertben. Virágzó növények közül egész gyűjteményt halmozhatunk fel a legkülönfélébb sivatagi rózsák (adenium), mimózák, mirtuszok és broméliák összegyűjtésével. Nagyobb tereket kitölthetünk díszfüvekkel, bunkóliliommal és sásfélékkel, különlegességként vethetünk gyapotnövényt. A kerti tavat gazdagítsuk vízipálmával és papírsással.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire jó a kertészkedés?

“A kertészkedés olcsóbb, mint a pszichológus, és még paradicsomod is lesz” – tarja a mondás, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük