Kezdőlap » Növények » Hogyan helyettesítsük a paradicsomot?

Hogyan helyettesítsük a paradicsomot?

A paradicsom viszonylag jelentős savtartalmú gyümölcs, bár a benne lévő mennyiség a fajtától is függ, jellemzően minél világosabb színű a gyümölcs (fajta, és nem érettség tekintetében, természetesen), annál alacsonyabb a savtartalma, és így jobban tud érvényesülni a gyümölcsben lévő természetes cukortartalom, tehát a fehéres-sárgás gyümölcsök sokkal édesebbek, míg a kék és fekete fajták inkább savanykás-savas ízűek.
Ezt a savas hatást sokan érzékenyebb gyomruk miatt kerülni igyekeznek, így nem is fogyasztanak paradicsomot. Helyettesítésére érdemes megfontolni más növények tartását, nevelését. Ott van például a tamarillo, amely egyes vidékeken kifejezetten kiváltja a paradicsomot, nevezik paradicsomfának is. Magasra növő, 4-5 éves évelő növény, amely legkorábban a második évtől kezd virágozni, és 7-8 hónapra rá hozza tyúktojás méretű, paradicsom ízű és erősen parfümös mellékízű gyümölcseit. Évente legalább 2-3 új bokrot kezdjünk nevelni, ha egy-egy el is pusztul közülük, még mindig folyamatosan biztosított lesz a gyümölcs utánpótlása, már amennyiben lehetőségünk van legalább 8-10 fokos, világos helyiségben teleltetni őket.
Szintén kiválóan alkalmas a paradicsom helyettesítésére a tomatillo, azaz földicseresznye, amelynek vannak zöld, sárga és kék fajtái is, egyes típusok akár ökölnyi nagy gyümölcsöket is hozhatnak, jó tartási körülmények között bokronként akár többszázat is. Évente érdemes újravetni, a lakásban való palántaneveléssel kezdeni, mert csak így lesz idejük beérni a gyümölcsöknek.
Mindkettő elkészíthető lekvárszerűen is, préselhető belőlük sűrű lé, illetve készíthetünk salsa szószokat is. Sajnos a lecsó jellegű elkészítésre nem igazán alkalmasak, pontosabban messze nem azt az ízt fogják visszaadni, amire számítunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük