Kezdőlap » Kert » Hogyan hasznosítsuk újra az autógumikat?

Hogyan hasznosítsuk újra az autógumikat?

A gumiabroncsoknak több vonzó tulajdonságuk is van, ami nagyon alkalmassá teszi őket a házi újrahasznosításra, illetve újraalakításra. Az angol repurpose szó nagyjából azt jelenti, hogy új célt, funkciót adni valaminek, és ez az, ami a kocsiabroncsokra nagyon igaz lehet, mivel otthon olyan feladatokra tudjuk befogni őket, amelyekre eredeti kitalálójuk sosem gondolt volna.
A nem szakadt, maximum kopott darabok már régóta és sok kertben funkcionálnak virágtartóként, állványként, sőt néha egész falat húznak fel belőle, melyben az abroncsok helyes elhelyezésével számos ültetőhelyet tudunk kialakítani. A teherautók és más nagyméretű abroncsok kiválóan funkcionálnak homokozóként, kialakítható belőlük kerti tó, vagy kavicsok gyűjtőhelye.
Kis vagdosással és átalakítással kerti szobrok, játszótér elemek készíthetőek belőlük, gondoljunk csak a legegyszerűbb alkalmazására: a régi játszótereken a mérleghinták ülése alá félig beásott abroncsokra. Ezek nagyszerűen tompítják az ütéseket, rugalmasak, időjárásállóak, nem szennyezik a környezetüket, nincsenek kiálló vagy éles alkatrészeik, stb. A szobrok, játékelemek, kerti vázák kialakításának gyakori eleme az abroncs kifordítása, ami nem könnyű mutatvány, mindenképp érdemes erős férfi segítséget kérni hozzá.
Szintén nem egyszerű dolog a gumi feldarabolása, méretre vágása, de ha rááldozzuk az időt és energiát, nagyon hasznos dolgokat alkothatunk belőle. Ott van például a papucstalpként való hasznosítás: ha valami, hát ez nem fog elkopni a használatban. Vágjuk a kívánt talpméretre a gumit, a mintás részek nézzenek majd a talaj felé. Erre nagyon erős ragasztót használva erősíthetünk talpat vesztett szandált, régi papucsot vagy vékony talpú flip-flop-ot.
Ha még apróbbra vagdaljuk, gyereknyomdát, vagy a falfestéskor használható görgőnyomdát is nyerhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük