Kezdőlap » Betegségek » Hogyan gyógyítsuk a méh- vagy darázscsípést?

Hogyan gyógyítsuk a méh- vagy darázscsípést?

A méh- vagy darázscsípés igen nagy fájdalmat tud okozni. Ilyenkor a fullánkot mindig gyorsan ki kell húzni és a sebből a mérget ki kell szívni. A rovar által befecskendezett méreg okozta fájdalmat csillapíthatja a repkény. Ha van a környezetünkben ebből az értékes növényből, akkor érdemes egy kis mennyiséget összezúzni és ezzel bedörzsölni a fájó felületet.
Ennél is hatásosabb lehet a repkénytinktúra. Ezt úgy készítjük, hogy a leveleket és a zsenge kérget összevágjuk, és az így nyert pépet alkoholban érleljük. Majd kipréseljük a levet és átszűrjük. A csípés helyét néhány csepp tinktúrával masszírozva a fájdalom nagyon hamar elmúlik.
A sós vizes borogatás – melyhez néhány csepp repkénytinktúrát is adunk -, szintén igen hatásos, gátolja a dagadás továbbterjedését és megszünteti a mérgezési tüneteket.
A páfrány is nagyon hasznos rovarcsípések ellen. Ha a párnánkba tesszük, a rovarok garantáltan elkerülnek bennünket.
A csípések azon kívül, hogy igen kellemetlenek, nagyon veszélyesek is lehetnek. Ha valaki lenyel egy méhet és az állat szájpadlásához ér, azonnal csíp. Ilyen esetben hívjuk orvost, mert ha az illető allergiás a csípésre, könnyen megfulladhat. Az orvos megérkezéséig tömény, sós oldattal (2 evőkanál só egy deciliter vízben feloldva) gargalizáltassuk a beteget, mert az gátolja a duzzadást. Viszonylag rövid időn belül eltávozik a méreganyag a szervezetből vagy az oldat legalább részben semlegesíti. Így a fulladást meg lehet akadályozni. Később még tehetünk esetleg a nyakra agyagos vagy zúzott káposztaleveles pakolást, ami szintén ártalmatlanná teszi a mérget. Agyagot és orvosi szenet is be lehet venni tabletták formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük