Kezdőlap » Jog » Hogyan gyakorolhatjuk a jogos védelmi helyzetünket?

Hogyan gyakorolhatjuk a jogos védelmi helyzetünket?

Az utóbbi időben a jogos védelmi helyzet gyakorlásától hangos a sajtó illetve a közvélemény. Gondolom sokan hallottunk arról, hogy a gazda a borát folyamatosan és üzletszerűen eltulajdonító tetteseket úgy kívánta ártalmatlanná tenni, hogy metil alkoholt öntött saját borába. A delikvens annak rendje és módja szerint besétált a csapdába, később valószínűleg ennek következtében meghalt.Az úriember már olyan pofátlan volt, hogy a lopott bort eladásra is kínálta, emiatt több ember is megbetegedett. A tulajdonost jelenleg emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vonták eljárás alá. A közvélemény ezzel igencsak nem ért egyet, hiszen a bort a gazda saját telkén belül elzárva tartotta, a lopáshoz ...

Az utóbbi időben a jogos védelmi helyzet gyakorlásától hangos a sajtó illetve a közvélemény. Gondolom sokan hallottunk arról, hogy a gazda a borát folyamatosan és üzletszerűen eltulajdonító tetteseket úgy kívánta ártalmatlanná tenni, hogy metil alkoholt öntött saját borába. A delikvens annak rendje és módja szerint besétált a csapdába, később valószínűleg ennek következtében meghalt.

Az úriember már olyan pofátlan volt, hogy a lopott bort eladásra is kínálta, emiatt több ember is megbetegedett. A tulajdonost jelenleg emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vonták eljárás alá. A közvélemény ezzel igencsak nem ért egyet, hiszen a bort a gazda saját telkén belül elzárva tartotta, a lopáshoz az elkövetőnek jogtalanul kellett behatolnia.

A jogos védelmi helyzet valószínűleg fenn is állna, csak a gazda -nyilván nem jogi szakember révén- nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a hordókon jelezze, hogy mit tartalmaznak. Amennyiben úgy tárolja a borát, hogy a hordókon szerepel pl. a “vigyázz méreg!” felszólítás, akkor nem lenne felelősségre vonható.

A jogos védelmi helyzet általában akkor állapítható meg, ha a jogtalan támadás az élet kioltása ellen irányul, vagy tartani lehet attól, hogy az ellen fog irányulni. Ha valakinek azt mondják, hogy most agyonverlek, vagy kinyírlak stb. akkor fennáll a jogos védelmi helyzet, akár az elhárításhoz szükséges mérték is túlléphető. Emberileg tökéletesen megoldható a gazda reagálása, de a jog sajnos nem olyan rugalmas, mint az ember. Azon is el lehet gondolkodni, hogy az ember sokszor igen rövid idő alatt kénytelen felmérni, hogy fennáll-e a jogos védelmi helyzet vagy nem, a jogászoknak ennek megállapításához viszont akár hetek állnak rendelkezésükre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Házasság és család védelme az alkotmányjogban

Az Alaptörvény a korábbi Alkotmányhoz képest hangsúlyosabban kiemeli, hogy a társadalom legfontosabb alapegysége a család, ...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.