Kezdőlap » Növények » Hogyan gondozzuk a norfolk-szigeti araukáriát?

Hogyan gondozzuk a norfolk-szigeti araukáriát?

Az araukáriák a fenyők rendjébe tartozó örökzöld, tűlevelű növények. Az araukária könnyen tartható cserépben, a szobában is. Lassú növekedésével képes lehet akár egy életen át díszíteni, igen lassan növi csak ki a szobát. Idős példányai nagy belmagasságú épületekben (iskolák, közintézmények, irodaházak) hatalmas méreteket is elérhetnek, igaz, a száruk általában felkopaszodik a tartási hibák miatt.
Az alsó levelek elvesztését okozhatja a közvetlen napsütés / az elégtelen napsütés, a túl sok öntözés / a kiszáradás, alacsony páratartalom. Mintha ennek a növénynek semmi sem lenne jó. Mégis nagyon sokan tartják, mert levelei nagyon pontos szimmetriában nőnek és ez nagyon vonzó, dekoratív jelenséggé teszi.
Ágai ugyan nem állnak olyan sűrűn, mint a nagyon népszerű ezüstfenyőé, de még annyira sem, mint a nordmanné, mégis, akár az araukáriát is lehet karácsonyfaként használni, feltéve, hogy nem terheljük túl az amúgy is lefelé hajló nagyobb ágakat. Jól használható hozzá például vékonyabb boa, angyalhaj vagy a nagyon könnyű és tarka fém gömbök. A csúcsát semmiképp se törjük le, tehát ne terheljük meg nehéz vagy szoros csúcsdísszel.
Télen elvileg kicsit hűvösebb helyen, 10 fok körül kellene tartani, de ez a legtöbb lakásban nem megoldható, így ilyenkor fokozott figyelmet igényel. Ebben az időszakban kevesebbet öntözzük, de a földje semmiképp se száradjon ki, emellett viszont párásítsunk sokat. Rendszeresen permetezni kell a leveleit, nehogy a száraz levegő károsítja, vagy pedig vizes agyag granulátummal töltött alátétre helyezhetjük óvatosan, hogy a pára érje, de a föld ne szívhasson fel vizet.
Hétköznapi neve: szobafenyő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük