Kezdőlap » Növények » Hogyan gondozzuk a hoyát?

Hogyan gondozzuk a hoyát?

A hoya, azaz viaszvirág, vagy más elnevezéssel máriakönnye egy trópusi, szubtrópusi növény. Több száz fajtája van, közülük jó párat kertészetekben nemesítettek ki, főleg azzal a céllal, hogy az eredeti fehér és rózsaszín árnyalatok helyett más színű virágokat is létrehozzanak.
Hazai nevét onnan kapta, hogy kemény leveleit viaszréteg borítja, illetve a virágai kinyílás után annyira húsosak, tömör színűek, hogy viaszból vagy porcelánból formáltnak tűnnek.
Ha sikerül egy hoyához hozzájutnunk, ne essünk kétségbe, hogy évekig nem virágzik. Csak az egészen idős tövek hoznak virágzatokat, és azok is csak akkor, ha tökéletesen vannak gondozva. Ez elsősorban azt jelenti, hogy nem szabad mozgatni. Válasszuk ki a számára legmegfelelőbb helyet, ha lehetséges, akkor ez egy déli fekvésű, világos, magas páratartalmú, meleg hely legyen, de közvetlen napfény ne érje. Egyes fajták melegházban, mások hidegházban telelnek szívesen, úgy helyezzük el őket, hogy a teleltetés miatt ne kelljen megmozdítani őket. Általában nagyon jól működnek a télen is meleg üvegházak árnyékosabb sarkai.
A fiatalabb példányokat néha ültessük át, de pár éves kora után már ezzel se mozgassuk, nem fogja bánni, még ha ki is növi az edényét. Az átültetéstől, mozgatástól, visszavágástól annyira rosszul érzi magát, hogy évekre is felhagyhat a virágzással. Levirágzás után a virágkocsányokat se távolítsuk el.
Jó vízelvezető talajt biztosítsunk, öntözzük gyakran, de pangó víz egyáltalán ne maradjon alatta. Miután levirágzott, egyre kevesebbet öntözzük, télen kicsit kiszáradhat. Vegetatívan, azaz dugványokkal könnyen szaporítható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük