Kezdőlap » Növények » Hogyan gondozzuk helyesen a kálánkat?

Hogyan gondozzuk helyesen a kálánkat?

A kála, vagyis zantedeshia az egyik legelegánsabb virágzó növény. Klasszikus hófehér változata mellett kaphatóak már lila, rózsaszín és sárga verziók is. Az északi félteke hűvösebb területein őshonos mindegyik kontinensen.
Elsősorban a fényigénye jelentős. Nyáron szeret a kertben lenni, ha épp nem ebben az időszakban pihentetjük, azonban ha a rizómák pihenési idejét július-augusztus idejére időzítjük, akkor karácsonyra már virágzó kálát tehetünk a szobába. A pihentetéshez az szükséges, hogy a növény locsolásával felhagyjuk, hagyjuk a lombját visszaszáradni egy hűvös, sötét helyen, és pihentessük két hónapig. Miután a pihenési idő eltelt, vigyük melegebb helyre és kezdjük el locsolni. Rövidesen megjelennek a friss hajtások, két-három hónap múlva megjelennek az első bimbók is.
Laza, homokos, de tápanyag dús talajt igényel és állandó nedvességet, a pangó vizet azonban kerüljük. Ha száraz a szoba levegője, akkor rendszeresen párásítani kell, hogy eredeti élőhelyének mikroklímáját utánozzuk. Ha a környezete túlszáraz, akkor a levelei visszaszáradnak. Télen juttassunk neki minél több napfényt, nyáron viszont mérsékelten árnyékos helyre tegyük, nehogy megperzselődjenek a levelei. Nem igényel feltétlenül nagy helyet, elég csak akkor szétültetni a fiatal hajtásait, ha már tényleg kezdi kinőni a cserepét, különösen, mert a levelei és a virágai akkor mutatnak a legjobban, ha tömör csokorban állnak. Érdemes foglalkozni a friss hajtásokkal való szaporítással, de ki lehet próbálni a magról való növesztését is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mocsár növényei

Következő bemutatott növények mocsarakban illetve vízpart mellet találhatóak meg. Biztos mindenki ismeri őket.Sok strandolót a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük