Kezdőlap » Családi élet » Hogyan gondolkodunk a paraszolvenciáról /hálapénzről/?

Hogyan gondolkodunk a paraszolvenciáról /hálapénzről/?

A paraszolvencia szó lassan beivódik a hétköznapjainkba. Hiszen ki ne hallott volna még erről a szóról, a hálapénzről? Mint minden sikamlós téma, ez is megossza a társadalom véleményét. Talán két oldalról lehetne ezt a témát megközelíteni, a beteg és az orvos szemszögéből nézve.

A betegek között is eltérően gondolkodunk ebben a témában, amit leginkább az anyagi helyzetünk irányít. Mert valljuk be, hogy vannak olyan betegek, akik megengedhetik maguknak és családtagjaiknak, a szabad orvos választást – ez lenne az ideális mindenkinek.
De sajnos egyre kevesebben tehetik ezt meg.
Akiknek pedig nem áll módjukban egy betegségnél, vagy műtéti beavatkozásnál „szabadon” orvost választani, azok joggal érezhetik azt, hogy Ők nem részesülnek egyenlő módú ellátásban a többiekkel ellentétben.

Ha az orvosokra gondolunk, lehet Őket dicsérni, vagy ellenkezőleg, de egy dolgot leszögezhetünk, hogy Ők is alkalmazotti fizetésből élnek, s dolgoznak. Nekik is van családjuk, akiket lehet, hogy ritkábban látnak, mint mi, akik nem az egészségügyben dolgozunk. Járnak bevásárolni, vannak havi kiadásaik, ha pedig háziorvosról beszélünk, az már vállalkozó is kell legyen. Sokkal összetettebb ez a téma, mint gondolnánk, lehet itt pro és kontra. Valamin azért érdemes elgondolkodnunk, hogy az orvos felemelte a kezét a hippokratészi eskün.

Mint említettem, igen sikamlós ez a téma, nem is fejtegetném tovább. Valahol mindkét félnek igaza van, s „hallgattassék meg a másik fél is”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük