Kezdőlap » Otthon biztonság » Hogyan fűtsünk kályhával biztonságosan?

Hogyan fűtsünk kályhával biztonságosan?

A kályha, azaz a lokális fűtés nagy előnyei, hogy közvetlenül azt a helyiséget fűti, ahol szükség van a melegre, ennek köszönhetően jó eséllyel igen hamar fel lehet fűteni a helyiséget, habár a megfelelő szigetelés hiányában a kihűlés is gyorsabb, a szobában nagyobb a hőmérséklet ingadozás. Emellett a tűz látványa, hangja, illata is pozitívan befolyásolja a hőérzetünket.
A kályhával való fűtés legfontosabb szabálya a biztonsági előírások betartása.

A fűtési szezon elején és végén nézessük meg a kéményt szakemberrel, hogy átjárható-e, nem tömődött-e el valami miatt, vagy nem rakódott-e le benne túl sok korom. Ez egyébként a kéményseprőknek kötelességük is, ezekben az időszakokban járják végig a házakat és szedik be a kéményseprői díjakat. Előfordul, hogy rá sem néznek a kazánokra, kályhákra, de mi inkább invitáljuk be őket és ellenőriztessük a készülékeket. Másik fontos szabály, hogy mindig legyen a helyiségben működőképes szénmonoxid-mérő szerkezet. Ez életeket menthet, ugyanis amint elérte a szénmonoxid a veszélyes határértéket, a gép hangosan sípolni kezd, ezzel jelzi az egyébként színtelen, szagtalan, de halálos gáz jelenlétét.

Ha ilyet észlelünk, azonnal hagyjuk el a helyiséget és menjünk szabad levegőre. Ha egyébként nem érezzük magunkat rosszul vagy feltűnően álmosnak, fáradtnak, akkor távozás előtt még tárjuk szélesre az ablakot, hogy a helyiség alaposan kiszellőzhessen. A szénmonoxid-mérő újabb ellenőrzésével tesztelhetjük, hogy a CO-szint rendben van-e a szobában. Ha rosszul érezzük magunkat, vagy túl fáradtak vagyunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Ha valaki elaludt a veszélyes helyiségben, és nem tudjuk felébreszteni, akkor tárjuk ki az ablakokat, vigyük szabad levegőre az eszméletlen személyt és azonnal hívjunk mentőt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen dolgok okozhatnak allergiát a lakásban?

Hazánkban körülbelül minden tízedik ember allergiás. Az allergia kialakulásának többféle oka is lehet, azonban van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük