Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan frissítsük fel magunkat álmos délutánokon?

Hogyan frissítsük fel magunkat álmos délutánokon?

Jön az ősz, a tél, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy a fényhiány, a köd, a korai sötétedés, a hideg…. miatt délutánonként néha, néha álmosság lepi el egyébként friss elménket.

A klasszikus trükköket csak felsorolni érdemes, hiszen mindenkinek már ezer információja van ezekről: Tea, egy kiadós séta, néhány átmozgató tornagyakorlat…

Nyáron a hideg zuhanyt is szokták ajánlani. Télen azonban inkább a meleg zuhanyozás – fáradtság esetén egy forró zuhany csodákat tesz.
Általában is elmondható, hogy a meleg jót tesz. Hm… persze a meleg alkalmas arra is, hogy ellazulva elpilledve jót aludjunk. Tehát okosan kell alkalmazni. Mint annyi más trükknek, a meleg hatása is az alkalmazás körülményeitől függ.
Lassú emelkedéssel, puha párnák közt, inkább álmosít. Hirtelen és erős – no nem túl erős –, ám rövid ideig tartó meleg-hatások azonban serkentik a vérkeringést, így élénkítenek. (Ne vigyük túlzásba és krónikus betegség esetén különösen ügyeljünk a megelőző orvosi tanácsokra.)

Légzésünk különös segítséget nyújthat. A kilégzés általában a paraszimpatikus idegrendszert támogatja, így nyugtató hatású, míg a belégzés inkább „izgató”, a szimpatikus idegrendszert aktiválja. Hasonlóan befolyásolja a légzés helye is az aktivitást. Ha felső tüdőtérbe lélegzünk, az inkább emeli az aktivitásunkat, a hasi légzés inkább nyugtat.

Vérkeringésünket serkenthetjük a vérerekkel bőven átitatott területek megdörzsölésével is: fül, csukló, kézfej, boka, nyak. Nem véletlen, hogy ezek közül több önmagától is elvörösödik, ha feszült helyzetbe kerülünk.

Végezetül még egy ötlet: olyan egyszerű gyakorlatok, amik a két agyfélteke összekapcsolását segítik. két kéz vagy láb, ellentétes kéz és láb együttes mozgatása, testközépsíkot keresztező mozdulatok, tartások, széles szemmozgatások (a látótér határait körbe és átlósan áttekintve, vagy nagyon közeli és nagyon távoli tárgyakra irányított pillantások gyors váltakozása).

A fenti példák mindegyike olyan tevékenység, ami hétköznapi helyzetben spontán előfordulással, izgalmi állapotot hozhat létre. Használjuk hát tudatosan arra, ami segíti hétköznapi működésünket!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük