Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan fessünk hagyományosan tojást?

Hogyan fessünk hagyományosan tojást?

A mai világban számos lehetőségünk, és technikai kellékünk van arra, hogy tojásokat fessünk, néha percek alatt, de valljuk be magunknak, hogy a régi, sok munkával és türelemmel készített tojásnál nincs szebb.
Régen Nagypénteken kezdték el festeni a tojásokat a háziasszonyok, általában minden faluban volt egy-két ügyes kezű asszony, aki a falu összes tojását, akár megrendelésre elkészítette.
Ha úgy döntünk,megpróbálkozunk vele, akkor a tojásfestést azzal kezdjük, hogy alaposan megmossuk, és fertőtlenítjük a tojást, és ha azt akarjuk, hogy tartós legyen, díszként megőrizve azt több évig, akkor érdemes kifúrnia tojásoknak a két végét. Ezt régen nagy zsákvarró tűvel készítették, legalább 3 órán át áztatták a tojásokat, majd kiszúrták a két végét, majd kifújták a tojást. Kifújás után alaposan átmossák, akár többször is, hogy higiénikussá váljon.
Ma már nemigen juthatunk hozzá régi díszfestő eszközökhöz, de mi magunk is készíthetünk: egy gombostűt szúrjunk egy kézben könnyen tartható fába, akár ceruzába. Melegítsünk fel viaszt, majd a gombostű segítségével rajzolhatunk mintákat, mégpedig úgy, hogy egy mártás a meleg viaszba, majd egy pöttyöt, vagy vonalat, ívet írva haladjunk. Nagyon sokféle mintát lehet így készíteni, csak a fantáziánk szabhat határt. Ha színesebbet akarunk, akkor használjunk tojásfestéket, és a kívánt szín elérése és száradása után kezdjünk csak neki a tojás viaszos festésének. Ha ennél is különlegesebbet akarunk, akkor a viaszos festés után arany,- vagy ezüstporral dörzsöljük be, a viaszos minták tündökölni fog.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lassan vége a nyárnak, mindjárt itt a karácsony…

Földünk nagy részén, a karácsonyt tekintjük a legnagyobb ünnepnek, ebből következően ezt az ünnepet várjuk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük