Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan fejlődik a pocaklakó ?

Hogyan fejlődik a pocaklakó ?

Tény, hogy a pocakod napról napra egyre nagyobb lesz, de vajon tudod-e milyen fejlődési szakaszokon megy keresztül a magzatod? Tudod-e, hogy milyen csoda lakozik benned? Nézzük meg milyen fontos átalakulásokon megy keresztül a babád.
0-4. hét: Az állapotosság első hónapjában nagyon sok minden történik a picivel. Milliméterenként növekszik és a 4. hétre akkora, mint egy golyós toll hegye. Ekkor kezd el kialakulni a szíve, az agya, a mája és a veséje. Ekkor sokan még nem is tudják, hogy egy élet kezdett el fejlődni bennük.
5-8.hét: Ebbe a 3-4 hétbe négyszeresére növekszik az embrió. A hatodik hét végére kb. vesebab, a 8. hétre meg már diónyi nagyságú és mozgatni kezdi a fejét és a lábait. Már ilyen korai szakaszban megtanul ásítani, nyelni és szopizni.
9-12 hét: Ez egy nagyon fontos fejlődési stádium. Ekkor már nem embriónk van, hanem magzatunk. Teste rohamos ütemben próbálja utolérni a fejecske növekedését. Végtagjai kiegyenesednek, csontváza kezd teljesen kialakulni. A 12. hétre elkezdenek kialakulni az ujjacskáin a körmök, csontjai megszilárdulnak. Ekkora már kezd egyre nyilvánvalóbb lenni a nemi jellege is a babának.
13-16. hét: A kis pocaklakó már körülbelül narancs nagyságú. Ebben az időszakban gyorsan fejlődik. Szemei egyre közelebb kerülnek egymáshoz, szemöldöke és szempillái kezdenek kialakulni. Ekkor fejlődik ki az első bőrrétege és a testét védő vékony hártya.
17-20. hét: Valószínűleg ebben a szakaszban érezzük először a baba mocorgását. Ez azért még nem olyan intenzív, mint majd az elkövetkezendő időszakban. Ezekben a hetekben a bab vizeletkiválasztó- és emésztő rendszere alakul ki. Illetve gyakorolja a légzést, igaz a magzatvizet lélegzi be. A 18. hétre kialakul a testét borító pihés szőrréteg, ami melegen tartja, elletve a magzatmáz. Ez egy vékony, zsíros, fehér színű máz, ami a magzatvíztől védi meg. 20. hétre a pocaklakó megtanul fogni és valószínűleg játszani kezd a köldökzsinórral.
20-24. hét: Ekkora eléri majd a születési hosszának a felét. Teste és szervei már kialakultak, de még nem fejlődtek ki rendesen. A következő megálló a fejlődésébe, hogy bőre alatt elkezd egy zsírréteg kialakulni, ami majd születése után melegen fogja tartani. A babád ekkor már grimaszol és mosolyog a pocakodban. Bár a fül csak 24. hétre fejlődik ki, a tudósok szerint már a 16. héttől hallja a pocakodon kívülről érkező hangokat.
25-29. hét: Az ízlelőbimbók is kezdenek kialakulni. a magzat 2 liter magzatvizet is megiszik naponta, ami nem a tápérték miatt fontos neki, hanem, hogy gyakorolja a nyelést. Egyre jobban érzékeli a méhen kívülről érkező fényt és hangokat. Mivel szemecskéje teljesen kifejlődött így a 26. hét körül ki is nyitja.
29-32. hét: A baba már a születésére készülődik. A bőre alatt lévő zsírréteg egyre vastagabb és az immunrendszere egyre erősödik, és a magzati szőrzetecskét is elvesztette. A nap 90 %-át alvással tölti. Ilyenkorra már felismeri a neki kellemes zenét és ha meghallja, akkor mozogni is kezd rá. Általában születése után is felismeri ezeket a dallamokat.
33-36. hét: A 34. hét környékén a magzatod már nagyjából 2 kiló. Ekkor testhelyzetet vált, mert már ugye a születésére készülődik, befordul fejjel lefelé. Bár a tüdeje még nem teljesen fejlett, de már nagy eséllyel életben maradna, ha megszületne.
37-40. hét: A magzatod tüdeje teljesen fejlett, és a hallása is tökéletes. Már tud ízlelni, szagolni, tapintani és tanulni. Megjelennek a jósfájások, amelyek azt jelzik, hogy a pocaklakód felkészült a születésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük