Kezdőlap » Növények » Hogyan és hol élnek a gombák

Hogyan és hol élnek a gombák

Sokan úgy gondolják, hogy a gombák igazi hazája az erdő. Számos faj esetében ez így is van . De tapasztalt gyűjtők tudják, hogy vannak bizonyos fajok,melyek a füves területeket kedvelik leginkább. Természetesen mesterséges területekkel is próbálkozhatunk, ha saját gombákra vágyunk. Bizonyos gombafajok speciális tápanyagot igényelnek mégis előfordulási helyük pusztán véletlenszerűnek tűnhet, ám mégsem az . Ilyenkor számukra nagyon fontos a táptalaj kémhatása. A korhadékbontókat megtaláljuk avarban,fűben , trágyában, komposzton, fahulladékon.

Az erdei gombák egy része viszont az élő fák segítségével jutnak tápanyaghoz. A talajban lévő micéliumtelep hifái beburkolják a fás növények gyökérzetét. Ezt a szoros kapcsolatot mikorrhizának ( gombagyökérnek ) nevezzük. A gombahifák segítik a fát a tápanyagfelvételben, s cserébe a fától kész szerves anyagot kap a gomba.E gyökérkapcsolt fajok többsége különböző fafajokkal képes együtt élni, de vannak olyan ” hűséges ” gombák is, amelyek csak egy bizonyos fafajhoz kötődnek . Így például a sárga gyűrűstinóru csak vörösfenyő alatt nő, de pl. a légyölő galóca nyirfával , a lucfenyővel és savanyú talajon a bükkel is együtt él.

A mikorrhizás gombák jelentős része a savanyú talajokat részesíti előnyben.Ha figyelembe vesszük ezeket az igényeket , akkor minden bizonnyal kitűnő lelőhelyeket találhatunk , illetve létrehozhatjuk saját kis gombakertünket,melyek folyamatosan teremni fognak. Legjobb egyből a laskagomba termesztésével próbálkozni . Ehhez nem kell más csak sötét és nyírkos hely .

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük