Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan éljünk együtt másokkal?

Hogyan éljünk együtt másokkal?

Középiskolás vagy egyetemista éveink során kényszerülünk kollégiumban vagy albérletben lakni. Attól függetlenül, hogy az ilyen, jó társaságban eltöltött évek életünk legszebb időszakát jelenthetik, egy balul elsült együttlakás évekre megkeserítheti életünket. Amikor kollégiumba vagy albérletbe költözünk, az azért is különleges, mert első körben nem mindig választhatjuk meg azt, hogy kivel, kikkel szeretnénk együtt élni, így általában váratlan, és sokszor kellemetlen helyzetbe is kerülünk.

Az első és talán legfontosabb, hogy képesek legyünk alkalmazkodni másokhoz és hajlandóak legyünk kompromisszumokat kötni a békés együttélés jegyében. Elképzelhető, hogy néha ez komoly áldozatokkal jár, és az is, hogy csökkenti a komfortérzetünket, de hosszú távon általában kifizetődő. Természetesen az alkalmazkodás és kompromisszumkészség nem jelenti azt, hogy mindenről nekünk kell lemondani azért, hogy minél optimálisabban tudjuk eltölteni az időnket ebben a kényszerhelyzetben, ugyanez szükségeltetik a másik féltől is. Hiszen ha csak az egyik fél tesz lépéseket azért, hogy minél optimálisabb hangulatban teljen ez a ‘kötelezően’ együtt töltött idő, akkor már messzire kerülünk az ideálistól.

A másik fontos dolog, hogy viselkedjünk úgy, ahogy mi is szeretnénk vagy elvárnánk, hogy viselkedjenek velünk. Ne keltsünk nagy zajt feleslegesen, ne üvöltsön a zene fél éjszaka, ne álljunk neki főzni vagy mosni hajnali 2 órakor, ne hagyjunk szemetet, koszt magunk körül, hiszen viselkedésünkkel az együttélés íratlan szabályait is lefektetjük. Legyünk a megfelelő szinten elnézőek és toleránsak, de csak addig, amíg a saját érdekeink nem sérülnek. Ne szervezzünk társas összejövetelt, házibulit lakótársunk beleegyezése nélkül. Ha úgy érezzük, hogy lakó-vagy szobatársunk valamit helytelenül csinált, esetleg zavart valamiben, ne kezdjünk mindjárt óriási veszekedésbe, mert ez napokra megmérgezi a hangulatot. Igyekezzünk véleményünknek türelmesen, nyugodtan, ámde határozottan hangot adni, intelligens emberekhez méltóan megoldani a konfliktushelyzeteket. Osszuk meg a lakással, szobával kapcsolatos teendőket, a házimunkát egyenlő mértékben, vegye ki mindenki a részét a környezetünk tisztán tartásából.

Az otthontól távol lakás mindig felelősség, de az önállóságra is kellően érettnek kell lenni ahhoz, hogy ne fulladjon káoszba. Igyekezzünk minél élhetőbb környezetet biztosítani saját magunk és közvetlen lakótársaink számára, hiszen a jó teljesítőképesség a jó közérzetben gyökeredzik, amihez alapvetően hozzájárul az, hogy milyen hangulatban indulunk neki az adott napnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük