Kezdőlap » Családi élet » Hogyan élik meg a válást a gyerekek?

Hogyan élik meg a válást a gyerekek?

Egy válás soha nem jó dolog, mindkét fél egy kicsit elveszít valamit, de a békés egyetértésben lezajlott válást a gyerek is egészségesebb lelkülettel dolgozza fel.
Egyes szülőknek megoldást jelenthet, ha meg szeretnék védeni a gyerekeket egy nagyon rossz házasság lezárása után (ilyen esetekben már a válás is létfontosságú lépés). Másoknak megfelelő kiút lehet, ha egy tűrhető, de nem teljesen harmonikus házasságot akarnak befejezni, és emellett a gyerekeket is szeretnék megkímélni.
Egy jó válás jobb, mint egy rossz házasság. De bármennyi szeretetet és törődést adnak is gyereküknek az elvált szülők, világának drasztikus átrendeződését ez sem könnyíti meg.
Amikor egy sejt osztódik, két új sejt jön létre. Mindkettőnek saját sejtmagja van. Ehhez hasonlóan a válás is két új családra bont egy családot, és mindkettőnek új magja lesz. A teljes családokban a gyermek a mag, a szülők oltalmazva veszik őt körül. A válás teljesen felforgatja a dolgokat; mindkét szülő a saját világának a közepére kerül, a gyermek pedig kívülre. Az elvált szülők gyerekei tulajdonképpen az egyetlen kapcsot jelentik legtöbbször a két szülő között.
Amikor elvált szülök gyerekeit kérik arra, hogy írják le az otthon melegét,hogy mit jelent számukra az otthon, legtöbben a biztonságos jelzőt használják, és csak utána jön a szeretet. Sok gyerek elveszíti magabiztosságát, rosszul teljesít az iskolában, vagy pedig viselkedészavarai lesznek. Manapság a válás igen gyakori, ezért a gyerek már tud hasonló dolgokat megélt saját korúval beszélni, így a feldolgozása is könnyebb. Viszont ennek a hátulütője az, hogy minden egyéb problémát is kezd a társaival megosztani, kirekesztve a szülőket.
Ezek a gyerekek, ha felnőnek, gyakran nem akarnak házasságot, vagy épp ellenkezőleg, nagyon erős családot szeretnének, előtérbe helyezve majdani gyermekeik érdekeit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük