Kezdőlap » Kert » Hogyan ehetünk friss paradicsomot télen, saját kertből?

Hogyan ehetünk friss paradicsomot télen, saját kertből?

A paradicsom (solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény. Első egyedeit a spanyol hódítók hozták Európába, azóta sok fajtáját nemesítették ki. Van amelyik gömb alakú, némelyik hosszúkás, felhasználási területe szerteágazó, konzervipartól kezdve a konyháig. Nyersen, főzve, de gyógyhatása miatt is szeretik. Nagyapáink és nagyanyáink tisztításra is használták, ugyanis a paradicsom savas hatása miatt mélyen tisztítja a bőr repedéseibe ivódott szennyeződéseket,hidratálja a megfáradt és kiszáradt kezet.
Mivel a paradicsom őshazája Dél – Amerika, és ott télen-nyáron terem, ezért az európai, nevezetesen a közép – európai klíma nem megfelelő neki, a hideg beköszöntével már nem tudnak beérni a rajta levő zöld termések. Hogy ne váljanak a fagy martalékáévá, és, képes legyen piros, egészséges produktumra jóval a hideg beállta után, íme egy ötlet: az időjárás előrejelzésre alapozva, a fagyokat megelőzően (szeptember vége, október eleje) gyökerestől szedjük föl a növényeinket.
Óvatosan bánjunk velük,vigyázzunk, nehogy letörjön a száruk, ne potyogjanak le róluk a még be nem ért bogyók. Nagyméretű újságpapírt keressünk, és a mértani közepénél egy lyukat vágjunk bele.Kíméletesen húzzuk át a paradicsom szárát a lyukon úgy, hogy először a gyökerét, majd szárát, addig, míg meg nem akad a legalsó oldalhajtásnál papírunk. Figyelmesen körbebugyoláljuk a növényt, (erre azért van szükség, hogy a későbbiekben ne tudjon könnyen párologtatni, és felesleges nedvességet se vegyen fel) és a tövére hurokkal ellátott madzagot kötünk. A pincében, vagy fagymentes helyen (ne melegben) akasszuk fel lógva, gyökerével felfelé úgy, hogy egymáshoz sem, és máshoz se érjenek.
A szárakon lévő zöld, éretlen bogyók folyamatosan fognak beérni, így jó esetben még karácsonykor is élvezhetjük a friss, finom piros paradicsom ízét.( fontos, hogy a zamatából semmit nem veszít, tehát olyan élvezeti értéket kapunk, mint nyáron.) Karácsonykor pedig eldicsekedhetünk vele hozzánk látogató vendégeinknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük