Kezdőlap » Sport » Hogyan edzünk hatékonyan, avagy a pulzus kontrollált edzés

Hogyan edzünk hatékonyan, avagy a pulzus kontrollált edzés

Sportolni különböző célból lehet. Van aki az állóképességét szeretné javítani, van aki fogyni szeretne, van aki zsírt égetni és van aki izomtömeget növelni. Az egyes célok megvalósítása a pulzus kontrollált edzésben van, ami annyit jelent, hogy az edzést egy pulzusmérő óra segítségével végezzük, figyelve arra, hogy a pulzusszám az adott célnak megfelelő tartományban maradjon.
A különböző fajtájú sportok – állóképesség fejlesztő, zsírégető, erősítő, lazító – az emberi szervezet különböző megterhelését, energia felhasználását és pulzusszámát jelentik.
Regeneráló edzés: max. pulzus 50-60%
Zsírégető edzés: max. pulzus 60-70%
Állóképességi edzés: max. pulzus 70-85%
Versenysport: max. pulzus 85-100% Csak és kizárólag versenysport!!!
A választott edzésnek megfelelő pulzusszámot úgy tudjuk kiszámolni, hogy vesszük a maximum pulzusszámot, ami 220 és ebből levonjuk az életkorunkat, majd szorozzuk az edzéscélunknak megfelelő százalékos értékkel.
A fent leírtak alapján jól látható a kapcsolat az edzés cél, a pulzusszám és a szervezet energia felhasználása között. Szervezetünk az egyes pulzusértékek alatt más-más helyről szerzi az energiát az edzés folyamathoz. Így egy viszonylag alacsony pulzusszámhoz – pulzus 60-70%-án a szervezet a zsírraktárakból fedezi az energia szükségletet. Persze bizonyos idő eltelte után, ez körülbelül 25-30 perc, mert addig a gyorsan hozzáférhető glükózt üríti ki a szervezetből és ezen idő elteltével nyúl a zsírraktárakhoz.

Tehát ha zsírt szeretnénk égetni akkor célszerű ezen az értéken tartani a pulzusszámunkat és 25 perc felett a lehető legtöbb időt ebben a tartományban maradni. Ha feljebb visszük a pulzusunkat, növeljük az edzés intenzitását, a pulzus 70-85%-án dolgozunk illetve ezen értékek felett, akkor a szervezet szénhidrátokat bont az energiaszükséget kielégítésére, aminek az lesz az eredménye, hogy több kalóriát fog felhasználni a szervezet, növeli a szívbe áramló vérmennyiséget, így a szívet is munkára (sportra) készteti, ami nagyon hatékony edzés a szívbetegségek ellen és rendkívüli módon növeli az állóképességet.
Bármilyen cardio edzésmódszert választhatunk (futás, kocogás, úszás, kerékpározás, aerobic óra, alakformáló óra stb…) a lényeg, hogy az edzéscélunknak megfelelő pulzus zónában sportoljunk, így kis idő elteltével meg lesz a kívánt eredmény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük