Kezdőlap » Családi élet » Hogyan dolgozzuk fel szeretteink elvesztését?

Hogyan dolgozzuk fel szeretteink elvesztését?

Ha egy szeretett személyt elveszítünk, az mindig nagy fájdalommal jár. Nem csak a halál tartozik az elvesztésbe, hanem ha véget ér a szerelem és szakítunk párunkkal, vagy úgy összeveszünk barátunkkal, hogy megszakad a barátság.
Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tudunk ez ellen tenni és ennek feldolgozása bizony hosszadalmas.
Az elvesztés egy „ gyász folyamat” megvannak a lépcsőfokai, amit sem átlépni, sem elkerülni nem tudunk. Ennek feldolgozásában sokat segíthet a család, barátaink, a körülöttünk lévő emberek.
Ne szégyelljük érzéseinket kimutatni, erre szükségünk is van, mert az elfojtás mindig hordoz magában veszélyeket. Lelki problémáink előbb utóbb testi tünetekben is jelentkezni fognak, fájdalmaink lehetnek, ízületi problémák, gyulladások léphetnek fel a szervezetünkben.
Adjunk magunknak időt, a múltba visszatekintve csak a pozitív dolgokat idézzük fel, ne magunkat okoljuk, mert a kapcsolatok mindig két emberen múlnak.
Ha meghal egy közeli hozzátartozónk, próbáljuk elfogadni, tehetetlenek vagyunk. Arra összpontosítsunk, hogy a körülöttünk élő emberekre figyeljünk, családunknak ugyanúgy szüksége van ránk. A fájdalmunk- bármilyen hihetetlen- idővel enyhülni fog, el tudjuk fogadni a megváltoztathatatlant és ez nem azt jelenti, hogy elfelejtjük szerettünket.
Ha szerelmi kapcsolatunk ér véget, soha ne tekintsünk hátra, csak előre! A múltba való visszatekintgetéssel csak magunkat csapjuk be, ami elmúlt az elmúlt.
Ne feledjük: a szeretetet nem erőszakolhatjuk ki és senkire sem kényszeríthető.
Barátunkkal lehet olyan nézeteltérés, ami komoly vitát szül, és bizony előfordul, hogy több évtizedes barátságunk szakad meg. El kell fogadnunk, hogy személyiségünk az évek folyamán változik, megváltozhat közös érdeklődési körünk, más nézeteket vallhatunk. Igyekezzünk tisztázni a helyzetet, soha ne rejtsük véka alá a véleményünket. A barátság is azon alapul, hogy elfogadjuk a másikat olyannak amilyen, senki kedvéért ne adjuk fel személyiségünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük