Kezdőlap » Étel » Hogyan csoportosítjuk az élelmiszereket?

Hogyan csoportosítjuk az élelmiszereket?

Az élelmiszerek csoportosítására különféle megnevezéseket használunk. Lehet csoportosítani őket eredetük szerint, itt három alcsoportot különböztetünk meg: növényi eredetűek, ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék és a belőlük készülő liszt, az olajos magvak és a belőlük készített étolajok. A második csoport az állati eredetű élelmiszerek ide tartoznak a baromfi, a sertés, a marha és más vágóállatok húsa, minden húskészítmény, többek között a kolbász, szalámi, szalonna, sőt a tej és a tejtermékek is, valamint a tojás is.
A harmadik csoport asz ásványi eredetű élelmiszerek ilyen például a só és az ásványvizek.
Lehet csoportosítani őket feldolgozottságuk szerint is itt a következő alcsoportok vannak: vannak az alaptermékek, amit közvetlenül a megtermelést vagy a begyűjtést követően fogyaszthatunk és nincsenek feldolgozva, ilyenek például a nyers zöldségek, amikben mivel nem főzzük meg rengeteg vitamin van. A második alcsoport a feldolgozott élelmiszerek, ha a nyersanyag eredeti tulajdonságait lényegesen megváltoztatjuk. Ezekbe a termékekbe kerülnek más összetevők is, amelyek megváltoztatják az alapterméket. A paprikából és paradicsomból befőzött lecsó vagy a savanyú káposzta, melynek megváltoztatjuk az ízét az is feldolgozott élelmiszernek minősül.
Az alaptermékek megtermelését végezhetjük házilag is, így mindig friss alaptermékek állnak rendelkezésünkre, hogy feldolgozott élelmiszert állítsunk elő belőlük, így több vitaminhoz és tápanyaghoz jutunk, mintha boltban vásárolt alaptermékekből készítenénk a mindennapi ételt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen zöldség a Spenót

A spenót Kis-Ázsiában őshonos növény. Vadon előforduló alakját ma is fogyasztják. Termesztéséről kb. kétezer év …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük