Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon?

Hogyan csökkentsünk az ökológiai lábnyomunkon?

Az ökológiai lábnyom arról ad információkat, hogy az életünkkel vagy egyes tevékenységeinkkel mennyi erőforrást használunk fel a bolygónktól, konkrétabban mekkora területű földre, mennyi vízre van szükség ahhoz, hogy az igényeinket kielégítsük, beleértve ebbe az általunk termelt hulladékok, okozott szennyezések eltüntetését is.
Ezt az értéket csökkenthetjük, ha a felhasznált javak kiegészítő költségeit csökkentjük. Nem muszáj kevesebbet enni vagy lemondani olyan termékekről, amiket külföldön állítanak elő, de sokat tehetünk, ha például csökkentjük a csomagolási és szállítási költségeket, újrahasznosítjuk a hulladékokat, nem dobunk ki ételt, helyi termelőktől vásároljuk az élelmiszert és csöpögtető rendszerben öntözünk.
Szinte bármely apró ötlettel lehet javítani a helyzeten. Sokat jelent, ha a saját kertünkben termelünk zöldségeket, de nem mindegy, hogy ezeket hogyan tároljuk a felhasználásig. Az ökológiai lábnyom számításánál figyelembe lehet venni a fagyasztóláda fogyasztását, de a dunsztos üvegek és a tartósítószerek előállítási költségeit is.
A legnagyobb csökkentést a minél kevesebb gépjármű használattal érhetjük el. Ha az autót legalább 5 km-es körben kerékpárra cseréljük, akkor sokat teszünk az egészségünk és a környezetünk érdekében is.
Persze sok olyan technológia van, amelynek a környezettudatosságáról megoszlanak még a szakértők véleménye is, ilyen például – hogy a leginkább elharapódzott vitát említsem – a biotermékek és a GMO termékek előállítása közötti különbségek, illetve a fogyasztás előnyeiről és hátrányairól szóló viták. A tudatos vásárlás például nem csak arról szól, hogy mit teszünk a kosárba, hanem arról is, hogy honnan származik a termék. Érdemes figyelembe venni, kit támogatunk a megvásárlásával. Haszontalan például Dél-Amerikából importált paradicsomot enni, hasznos viszont a helyi termelőket előnyben részesíteni.
Ha távoli országok termékeit akarjuk fogyasztani, részesítsük előnyben az elmaradott területeket, és keressük kifejezetten a fair trade jelzéssel ellátott darabokat. Ez azt jelzi, hogy az alapanyagokat vagy termékeket előállító munkások nincsenek kizsákmányolva, méltányos árat kapnak a munkájukért vagy az árusított alapanyagért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük