Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan csempézzünk?

Hogyan csempézzünk?

A csempézés nem egy bonyolult dolog, de ha először állunk neki, akkor inkább padlót csempézzünk. Épp elég dologra kell odafigyelni így is, nincs szükség még a függőleges munkával járó problémákra is.
Először is, teljesen egyenes talajon dolgozzunk. Ehhez öntsünk le aljzatkiegyenlítőt, vagy ha már volt lerakva egy sor csempe, akkor akár annak a tetejére is dolgozhatunk.
Mérjük fel az anyagszükségletet négyzetméterben, és vásároljuk meg a szükséges csempét. Akkor lesz igazán szép az eredmény, ha a fal mentén egy sor csempét még függőlegesen is felrakunk, tehát ezzel a mennyiséggel is számolni kell. Vegyünk elegendő fugakeresztet hozzá, ami a megfelelő távolságban tartja egymástól a csempéket, így a munka egyenletes lesz. Ezen kívül szükség van még csemperagasztóra és fugázó anyagra. A szükséges eszközök: kisebb-nagyobb simítók, gumikalapács, vízmérték, csempevágó, plusz a szokásos dolgok: kesztyű, vödör, stb.
Szinte mindegy, hogy a csempéket párhuzamban vagy átlóban rakjuk a falakhoz képest, szinte teljesen biztos, hogy így is, úgy is vágni kell közülük néhányat. Ha átlóban tesszük őket, akkor az első sor helyét jelöljük ki cérnával, hogy biztosan egy sorban álljanak. Kenjünk ragasztót a padlóra és a csempe aljára is, majd fektessük a helyére, és erősen nyomkodjuk le. Két szomszédos csempe közé az illeszkedés mindkét szélén tegyünk fugakeresztet függőlegesen. Ha egy sor csempét letettünk, ellenőrizzük vízmértékkel az egyenességüket. Ha valamelyik ferdének tűnik, gumikalapáccsal kocogtassuk a helyére. A szélen lévő lapokon centivel és ceruzával jelöljük meg a szükséges vágás helyét, majd csempevágóval óvatosan vágjuk méretre. Számoljunk a fuga méretével is a méréskor.
A padló teljes száradása után helyezzük fel az oldalfalakra az egy sornyi szegélymintát. Ha már minden csempe stabil, akkor jöhet a fugázás. Először is húzzuk ki a fugakereszteket. A kikevert fugaanyagot gumis simítóval vigyük fel. A fuga zsákján olvasható utasításokat kövessük. Kb. egy órával a felvitel után a csempe felületére tapadt maradékot már letörölhetjük, 24 óra múlva pedig a fuga elvileg tökéletesen megszáradt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül fürdőszobabútor régi komódokból?

Ha egy kicsit spórolni szeretnénk (az egyébként igen drága) fürdőszoba bútorokon a felújítandó fürdőszobába, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük