Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan csempésszük a gyerek ételébe a zöldséget, gyümölcsöt?

Hogyan csempésszük a gyerek ételébe a zöldséget, gyümölcsöt?

A gyümölcsök és zöldségek létfontosságú minden fejlődésben lévő gyermek számára, ezért számukra elengedhetetlen a mindennapi fogyasztásuk. Nincs könnyű dolgunk, mert a legtöbb gyerek rá sem bír nézni a zöldségekre, a gyümölcsök között is válogatnak, az ő kedvenceik az édességek, a fagylalt, vagy a pizza és a hamburger.

Hogyan vegyük rá őket mégis a létfontosságú zöldségek és gyümölcsök fogyasztására?
Ez bizony nagyon nehéz feladat, de a kiegyensúlyozott étrend energetizálja a gyerekeket, aktívabbá válnak, jobban igénylik a testmozgást, és az anyagcserére is jó hatással vannak.
Hogy ne folyton a cukros italok, egészségtelen chipsek, és zsíros hamburgerek jussanak eszükbe, az ételei közé kell vinni őket úgy, hogy ők ezt észre sem vegyék. A gyerekek elég makacsak ahhoz, hogy amit a fejükbe vesznek, attól nehezen tágítanak. Ha azt mondják, a répa vagy a brokkoli rossz ízű, és nem eszik meg, inkább éheznek- azt meg is teszik.

Ha a gyerek kedvel valamilyen gyümölcsöt, például banánt vagy szőlőt, akkor készítsünk gyümölcssalátát, kis darabokra vágva fel a gyümölcsöt, és próbáljunk meg pár szelet olyan gyümölcsöt belecsempészni a salátába, amit egyébként nem enne meg. Ha észre sem veszi a többi gyümölcs között, és megeszi az egészet, már fél siker. Később közölhetjük vele, hogy hetek óta eszi az általa nem jó ízű gyümölcsöt, ezzel áttörhetjük az elutasítás falát.
Az sem rossz ötlet, ha a gyümölcsöt turmixként itatjuk meg vele, ilyenkor is vegyesen használjunk a kedvencéből, és az elutasított gyümölcsből.

A zöldségek becsempészése az ételébe már nehezebb feladat, de nem lehetetlen.
Ha szereti a tejszínes- szószos tésztákat, pépesítsünk kis adagokban többféle zöldséget- lehetőleg ne az erősebb ízvilággal kezdjünk – és ezt keverjük bele a kedvenc szószába. Egy jó kis húsos bolognai szószban tökéletesen álcát kap.
A zöldségeket keverhetjük jóízű gyümölcsökkel is turmixolva, és tejjel vagy tejszínnel keverve, természetesen kis mennyiségekben adagolva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a főtétel?

Nagyon sok betegség kihalkítója, ha nem eszünk naponta főtételt. A minden napok gyorsasága miatt sokszor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük