Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan alkalmazkodjunk a kisbaba életritmusához – az éjszakai etetést illetően?

Hogyan alkalmazkodjunk a kisbaba életritmusához – az éjszakai etetést illetően?

Bár a kisbabák elég hamar kialakítanak bizonyos étkezési rutint, ennek a belső órának a működése gyakran érthetetlen a szülők számára.
Akármennyire is fárasztó az éjszaka kellős közepén felkelni, hogy megetessük a kicsit amikor éhes, mégis nekünk kell alkalmazkodnunk a kisbabánk életritmusához. Nem igaz, hogy elkényeztetjük őt azzal, ha mindig kielégítjük az igényeit. Semmi nem adhat okot arra, hogy sírni hagyjuk a kisbabát – hiszen a babák a sírással kommunikálnak. Mivel még nem tudnak beszélni, ez az egyetlen módjuk van arra, hogy tudassák, ha valamire szükségük van.

Azok a csecsemők, akiknek “minden kívánságát lesik” a szülei, az első pár hónap eltelte után egyre nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak. És bár valóban kifejezetten kimerítő dolog éjszakánként többször is felkelni, hogy megetessük a babát, de hosszútávon nagyon is “kifizetődő”.

A kisbabáknak meg kell tapasztalniuk, hogy mindig számíthatnak a szüleikre, ez egyik alapfeltétele egészséges érzelmi és mentális fejlődésüknek. Ehhez azonban az kell, hogy érezze, hogy akármi gondja, baja (akár szó szerint “hasfájása”) van, anya és apa mindig rendelkezésére áll, és segít. Ez persze nem azt jelenti, hogy szülőként napi huszonnégy órás szolgálatot kell teljesítenünk, ha boldog, kiegyensúlyozott gyermeket szeretnénk – hiszen nem kell minden feladatot magunkra vállalnunk: a nagyszülők, rokonok is biztosan szívesen segítenek.

A cumisüvegekbe előre adagolt anyatejből az apuka is megetetheti éjszaka a kisbabát; így nem kell mindig az anyukának felkelnie, és így neki is lehetősége lesz rá, hogy legalább néha kialudja magát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük