Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan alakult ki a karácsonyi ajándékozás?

Hogyan alakult ki a karácsonyi ajándékozás?

Bizonyára a Karácsony vallási történetét mindenki ismeri. Röviden keletkezésének története: az ünnep Rómában keletkezett 325 és 335 között. Eredeti célja az volt, hogy lezárja a Jézus Krisztussal kapcsolatos vitákat. Valamint népszerűsítse a niceai zsinat határozatát, miszerint Jézus Isten és ember egyben. Az, hogy melyik napon tartsák az ünnepet már nehezebb kérdés volt, mert az időben több nézet létezett Jézus születésének időpontjával kapcsolatban. Végül December 25.-ét választották, hogy ellensúlyozzanak egy pogány ünnepet.
De vajon hogyan alakult ki az ajándékozás? Az ókori Rómában December 17-21.-e között a Szaturnális ünnepeket ülték. (Szaturnusz a fölművelés istene volt.) A Szaturnális ünnep alkalmával, lakomákkal, zenével és tánccal múlatták az időt. Valamint a gazdagok, nemesek megajándékozták a szolgákat. Az ajándékozás viszont talán inkább volt azért, hogy gazdagságukat hangsúlyozzák, mint szimpla jótékonyság.
Egy másik elmélet viszont inkább a hithez kapcsolódik és talán ez mindenki számára sokkal kedvesebb is! Eszerint a karácsonyi ajándékozás a Napkeleti Bölcsek után maradt fent. Ők nem hiúságból, hanem szeretetből és tiszteletből ajándékozták a Betlehemben született kis Jézust!
Mára már a Karácsony lett a legszebb ünnepünk! Jelképe és legszebb éke pedig a karácsonyfa. A gyermekek számára első sorban az ajándékok kibontása az ünnep legszebb része. Az izgalom, hogy mit rejt a csomag számukra felülmúlhatatlan. De a felnőttek már tudják, hogy legfontosabb üzenete a szeretet és az összetartás!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük