Kezdőlap » Étel » Hogyan alakult ki a McDonald’s?

Hogyan alakult ki a McDonald’s?

Az egész történet tulajdonképpen 1948-ban kezdődött, amikor is Richard és Maurice McDonald megnyitották a napjainkban ismert McDonald’s ősét, és ezzel együtt az első gyorséttermet is. A San Bernardinóban, Kaliforniában létrehozott első étterem mintájára épülnek fel a mai éttermek is. Néhány évvel később, 1955-ben Ray Kroc felkarolja a fiúkat, és ő lesz a McDonald testvérek exkluzív franchise partnere. Még ugyanebben az évben megnyitják a második éttermet Des Plaines-ben, Illinoisban, és ezzel el is indítják a vállalat világszintű terjeszkedését.
1968-ban egy másik partner, Jim Deligatti elkészíti az első Big Mac-et, a világ első emeletes szendvicsét, mely hamar óriási sikereket produkál. Az első autós kiszolgáló, azaz McDrive létrehozásáig 1975-ig kellett várni, azonban ettől kezdve már minden étteremben ki tudnak szolgálni autósokat is. 1986-ban a Big Mac-et már a világon összesen 120 országban lehet kapni, és pár év elteltével, 1988-ban pedig megnyílt Magyarország első McDonald’s étterme is a budapesti Régiposta utcában.
Ezt követően hazánkban is ugrásszerűen megszaporodik a mekik száma, hiszen 1995-ig csupán 4, egy évvel később pedig már 50 étterem található az ország különböző pontjain. 1999-ben hazánkban épül fel egész Európa első Ronald McDonald háza, mely a beteg gyerekeken segít. 2002-ben bevezetésre kerül hazánkban is a McReggeli, egy évvel később pedig kialakul az első McCafé. 2003-ban elkezdik felújítani az összes hazai éttermet, 2006-ban pedig már 90 darabot számlálnak a hazai McDonald’s-ok. 2007-ben a legnagyobb hazai étterem is megnyílik óbudán, itt az étterem mellett létrehozták Közép-Kelet-Európa első interaktív játszóházát és tornatermét, a Ronald Sport Klubot.
Napjainkban már több mint 100 McDonald’s étterem található hazánkban, és jelenleg 25 éve annak, hogy ez az étteremlánc megjelent Magyarországon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük