Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakulhat ki a szívzörej ?

Hogyan alakulhat ki a szívzörej ?

A “szívzörej” szó kissé ijesztően hangzik, tudnunk kell azonban, hogy a szívzörejek jó része egyáltalán nem jelent betegséget. Általánosságban véve három csoportra oszthatjuk őket: vannak “szerzett”, “veleszületett” és “funkcionális” (vagy “ártalmatlan”) szívzörejek. A legtöbb “szerzett” gyermekkori szívzörej lezajlott reumás láz következménye, amely szívbillentyű – hegedése miatt – avagy elégtelenül zárja el, vagy túlságosan is szűkre szabja a véráram útját, és ún. billentyűelégtelenség vagy pedig -szűkület keletkezik. Ha az orvos olyan zörejeket hall a gyermek szívében, amelyek azelőtt nem voltak hallhatók, azt is jelentheti, hogy éppen reumás szívgyulladás van folyamatban.

Ebben az esetben a betegségnek egyéb jelei is vannak: láz, gyors érverés, magasabb fehérjesejtszám és fokozott vérsejtsüllyedés. Az orvos ilyenkor gyógyszerekkel kezeli a gyermeket, amíg a gyulladás minden jele el nem múlik, akár hónapokig is. Ha viszont nincs olyan tünet, ami éppen folyamatban lévő gyulladásos betegségre utal, akkor a zörejt valószínűleg valamely korábbi reumás megbetegedésből visszamaradt régi billentyűhegesedés okozza.

Azelőtt ilyen zörejjel a gyermeket évekig szinte rokkantnak tekintették; eltiltották mindenféle sportolástól és labdajátéktól akkor is, ha nem lehetett heveny szívgyulladást megállapítani. Az orvosok ma azon a véleményen vannak, hogy ha a gyermek már teljesen túl van a szívgyulladás heveny szakaszán, akkor minél előbb fokozatosan térjen vissza megszokott életmódjához beleértve a nem túl megerőltető labdajátékokat és sportokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Céltudatos cselekvéssel a rák ellen

A stresszes életmód fokozza a rákos megbetegedést. A stressz a szervezetünket savas közeggé alakítja, s …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük